Zi de coşmar pentru contribuabilii care au lăsat pe ultima sută de metri depunerea situaţiilor financiare pe 2009. Cozi de sute de persoane s-au format astăzi în jurul sediului Registrului Comerţului din Capitală (la Piaţa Muncii), încă de la primele ore ale dimineţii.

Situaţia s-a repetat şi la sediile instituţiei din celelalte judeţe, deşi programul a fost extins în ultimele două săptămâni până la orele 20.00. Acesta este primul an în care contribuabilii nu au mai trebuit să depună situaţiile financiare la Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, ci la Registrul Comerţului.

Astăzi este ultima zi în care firmele mai pot depune bilanţurile fără a fi amendate. Legea contabilităţii prevede amenzi între 4.000 şi 5.000 de lei pentru firmele care nu îşi depun la timp bilanţurile anuale. Termenul de depunere este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar pentru societăţile comerciale şi societăţile / companiile naţionale, regiile autonome, instituţiile naţionale de cercetare-dezvoltare, de 120 de zile pentru societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice care organizează şi conduc contabilitate proprie, precum şi pentru asociaţii şi persoane juridice fără scop patrimonial, în timp ce persoanele care nu au desfăşurat activitate de la constituire sau cele aflate în lichidare au avut la dispoziţie doar 60 de zile.