Este vorba despre capitala țării, București. Potrivit datelor furnizate de GCS, acesta a înregistrat sâmbătă 352 de noi cazuri de coronavirus, un record absolut, cu peste 150 mai multe decât precedentul record, care a fost de 197 de cazuri, tot în această săptămână.

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, susține că această creștere se datorează faptului că cei mai mulți bucureșteni au fost plecați în concediu, în special de pe litoral, aceștia întorcându-se după ce au luat deja contact cu persoane infectate. Totodată, acesta s-a declarat pesimist cu privire la evoluția cazurilor din următoarea perioadă.

„Ne așteptăm să crească numărul de persoane care necesită îngrijire și numărul de cazuri grave”, a spus specialistul, la Digi24.

De asemenea, aceasta a mai precizat că este prea devreme ca această creștere să fie determinată de deshiderea restaurantelor la interior.

„Impactul deschiderii restaurantelor la interior se va vedea peste 14-21 de zile. Relaxarea de peste vară a fost greșit înțeleasă”, a mai explicat Ioana Stăncel.

Cele mai difcile săptămâni

Totodată, experta a tras un semanl de alarmă și a avertizat că răul nu a trecut, iar următoarele două săptămâni vor fi dificile.

„Urmează sa mai revină oameni din vacanță, copiii se vor întoarce în colectivitate. Următoarele două săptămâni vor fi o perioadă de încercare, care se va suprapne și cu alegerile locale”, a mai spus Ioana Stăncel.

În același timp, specialistul în sănătate consideră că trebuie luate măsuri în privința începerii școlii înainte de organizarea alegerilor locale cu secții de votare în școli.

În ceea ce privește redeschiderea școlilor, Ioana Stăncel este de părere că  părinții au un rol împortant în această etapă, ei trebuind să-și supravegheze și să-și îndrume copii să se poarte responsabil.

„Părinții ar trebuie să înțeleagă măsurile de prevenție. Să le explice copiilor care sunt măsurile, riscurile, cum se pune masca, cum se spală mâinile. Ar trebui, dacă observă simptome, să nu-i trimită la școală, să anunțe medicul de familie.

Copilul trebuie ținut departe de ceilalți membri ai familiei până la un diagnostic clar”, a mai spus Ioana Stăncel.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea