“Dorim să-i informăm pe cei care răspund de audiovizual că pirateria împiedică desfăşurarea normală a businessului corect, real. Ce înseamnă normal şi corect? Să investeşti, să creezi locuri de muncă, să plăteşti taxe la stat şi să achiţi drepturi de autor. Logica potrivit căreia "găsesc gratis pe net" trebuie să dispară. Oamenii şi organizaţiile de decizie din audiovizual împreună cu instituţiile abilitate ale statului trebuie să ia masuri şi să acţioneze în spiritul acesta”, a declarat în exclusivitate pentru Capital, Costi Mocanu, vicepreşedinte al platformei de conţinut plătit Voyo. Din 15 septembrie, Costi Mocanu a fost numit Senior Vice-President Head of Voyo şi se ocupă de coordonarea Voyo ca platformă de distribuţie paid la nivel CME.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să sesizeze Poliţia cu privire la 42 de site-uri.  Poliţia nu poate însă să închidă aceste site-uri, acest lucru realizându-se numai în baza unei hotărâri judecătoreşti.

Drepturile titularilor de filme nu sunt foarte bine reprezentate în ţara noastră, însă Costi Mocanu spune că nu este nevoie de reprezentanţi locali ai studiourilor.

“Suntem în legătură cu marile studiouri şi avem susţinerea lor. Nu este nevoie de reprezentanţi locali ai studiourilor, legea trebuie să se aplice indiferent de adresa din buletin. Studiourile sunt printre marii păgubiţi ai acestei industrii, alături de noi, playerii locali, şi de bugetul de stat”, afirmă Mocanu.

Ce spune legea

Ordonanţa de urgentă nr. 123 din 01/09/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe: Art. 1398. Constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amendă de la 2.500 lei  la 40.000 lei punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
Sursa foto: TVMania