Alexandru Rafila s-a arătat îngrijorat că românii nu înțeleg importanța respectării regulilor anti-COVID.  Ministrul Sănătății, a arătat, marți seara, la B1 TV, că oamenii nu respectă măsurile privind purtarea măștii atunci când merg la târgurile de Crăciun și la concerte.

„Eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ce este pe la târgurile de Crăciun, pe la concerte. Cred că oamenii ar trebui să se poarte mai ponderat. Eu știu că masca e obligatoria, dar din ce am văzut eu la un concert nu o purta nimeni. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor e alta. Contează care este trendul. Poți să fii în scenariul verde, dar să ai o creștere”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila: Am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment

El a arătat că este greu de spus dacă vor exista sau nu relaxări de sărbători. În opinia sa, dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut și să facă tot ce le stă în putere pentru a evita transmiterea virusului.

„Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Brașov, la târgul de Crăciun că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva

Acesta a spus că nu sunt importante doar luarea unor măsuri sanitare, ci mai ales respectarea lor. Rafila a arătat că este o chestiune de mentalitate, de obișnuința de a respecta unele reguli.

„Și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca tot nu este nimic complicat, dar este o chestiune de mentalitate, de obișnuință de a respecta unele reguli. Obligativitatea asta…noi tot discutăm despre măsuri legislative. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva. Lucrul ăsta se leagă de faptul că unii oameni cred unele lucruri tot mai fantasmagorice, o chestiune care ține de educație”, a mai spus Rafila.

Trebuie văzut contextul epidemiologic

Cel mai mare avertisment al lui Alexandru Rafila este legat de ceea ce se va petrece în scurt timp. Acesta a arătat că va conta trendul evoluției pandemiei, nu doar numărul mic de cazuri dintr-un anumit context, atunci când vine vorba despre luarea unor măsuri sanitare.

„Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână, după săptămână. A existat o creștere relevantă din punct de vedere epidemiologic”.