Se pare că rata de infectare sau de reproducere a coronavirusului, urmărită atent de autorităţi, a atins din nou pragul de 1,0, arată date oficiale publicate luni seara de Institutul Robert Koch, citate de agerpres.

Valorile arată câtor persoane le transmite virusul, în medie, fiecare individ infectat. Virusologii a insistat permanent asupra importanţei ca rata să fie subunitară. Este pentru prima oară când a fost atins pragul după 15 aprilie, când rata a scăzut la un minim de 0,7, după care a început din nou să crească.

În cazul în care tendinţa se confirmă, eforturile autorităţilor de revenire treptată la normal ar putea fi îngreunate, în timp ce populaţia este tot mai nerăbdătoare, apreciază AFP.

Noi discuții privind restricțiile

Cabinetul federal de la Berlin şi guvernele landurilor, urmează să discute următoarele etape de ridicare a restricţiilor joi şi să ia decizii în 6 mai.

Potrivit ultimelor date, creşterea ratei de infectare pare să confirme temerile cancelarului Angela Merkel, care susţine o linie mai dură şi a avertizat de mai multe ori asupra tendinţei opiniei publice şi a unor responsabili politici de a sări peste etape. Recent, ea a arătat că sistemul de sănătate ar putea ajunge la limita capacităţii – ca număr de paturi în spitale – până în octombrie, la o valoare de 1,1, până în iulie la 1,2 şi până în iunie la 1,3.

Marți, în Germania se înregistraseră 156.337 de cazuri şi 5913 decese după contaminarea cu coronavirus.

În ceea ce privește relaxarea restricţiilor care ar trebui să limiteze epidemia, aceasta a început în 20 aprilie, una din cele mai importante măsuri fiind redeschiderea şcolilor, a liceelor şi a unor magazine.