Numărul cazurilor de infecţie cu coronavirus confirmate în Japonia a atins miercuri pragul de 1.000, stârnind dubii cu privire la oportunitatea continuării pregătirilor pentru Olimpiada care este programată se se desfășoare în această vara la Tokyo.

Astfel, insula nordică Hokkaido a raportat miercuri trei noi cazuri de coronavirus, bilanţul infecţiilor din prefectură ajungând la 82. Toţi cei trei pacienţi sunt bărbaţi, unul de circa 50 de ani, iar ceilalţi de aproximativ 60 de ani, a indicat prefectura pe site-ul său.

În Hokkaido, cu o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, au fost confirmate cele mai multe infecţii dintre toate prefecturile din Japonia. Autorităţile din insulă au declarat stare de urgenţă.

Japonia nu renunță

Cazurile de infecţie cu noul coronavirus din Japonia au atins pragul de 1.000, a anunţat postul public NHK. Dintre acestea, 706 sunt persoane de pe vasul de croazieră Diamond Princess, iar 12 au decedat, a indicat Ministerul Sănătăţii.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat miercuri că Japonia va continua pregătirile pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vară, în contextul speculaţiilor potrivit cărora evenimentul ar putea fi amânat din cauza ameninţării coronavirusului.

”Vom continua pregătirile în timp ce ne coordonăm îndeaproape cu CIO (Comitetul Internaţional Olimpic) şi comitetul organizatoric”, a declarat şeful Secretariatului Guvernului, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

Iar ministrul japonez al Jocurilor Olimpice, Seiko Hashimoto, a declarat miercuri că amânarea sau anularea JO 2020 de la Tokyo este “de neconceput”, în timp ce epidemia de coronavirus continuă să ridice întrebări în legătură cu menţinerea evenimentului în această vară.

Decizia aparține CIO

Ministrul a recunoscut, totuşi, că “este de competenţa Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să ia decizia finală cu privire la Jocuri”.

Olimpiada urmează să înceapă în mai puţin de cinci luni, iar preşedintele CIO, Thomas Bach, a reiterat marţi că susţine continuarea pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de vară din acest an, în pofida ameninţării coronavirusului.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat marţi că a avut discuţii cu Bach, pe tema Jocurilor Olimpice de la Tokyo. “Cred că ar fi prea devreme să luăm acum o hotărâre, ar fi de preferat să monitorizăm situaţia”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferinţe de presă la Geneva, notează sursa citată.

Premierul Shinzo Abe a cerut ca şcolile să fie închise luna aceasta, companiile îşi încurajează angajaţii să lucreze de acasă, iar mai multe evenimente sunt anulate sau se desfăşoară în spaţii fără spectatori.

Gazda Jocurilor Olimpice, Tokyo, a raportat 40 de cazuri, în timp ce persoane infectate cu coronavirus au fost depistate chiar şi în îndepărtata prefectură sudică Okinawa.