Phenianul şi-a ridicat tonul în ultimele zile, după anunţul făcut săptămâna trecută de Seul şi aliatul său american cu privire la un plan care prevede o ‘descurajare adaptată’ în faţa ameninţării nucleare reprezentată de Nord.
Manevrele navale tripartite ar trebui să înceapă marţi în apele Peninsulei Coreene, dacă taifunului ce s-a abătut asupra regiunii se va retrage. La aplicaţiile comune urmează să participe şi submarinul american cu propulsie nucleară USS George Washington. Trupele nord-coreene au fost plasate în stare de alertă pentru a fi pregătite ‘de lansarea unei operaţiuni în orice moment’, a indicat agenţiei oficiale a Coreii de Nord, KCNA, un purtător de cuvânt al armatei regimului comunist.

Situaţia din peninsulă ‘se tensionează din nou’, a avertizat Phenianul, care a atenţionat Washingtonul că apropierea soldaţilor săi de graniţa Nordului ar putea provoca ‘un dezastru imprevizibil’. ‘Statele Unite vor fi responsabile în totalitate de catastrofa teribilă cu care se vor confrunta forţele de agresiune imperialiste’, mai scrie KCNA, utilizând vocabularul Războiului Rece cu care Nordul este familiar.

Manevrele programate pentru marţi reprezintă ‘un exerciţiu anual de căutare şi salvare, de natură umanitară’, a indicat un purtător de cuvânt al forţelor sud-coreene şi americane. Săptămâna trecută, un înalt responsabil american al apărării a descris aceste manevre tripartite ca ‘din ce în ce mai obişnuite’.

Sursa: Agerpres