"Dispoziţia de a trece în cvasi-stare de război a venit în această dimineaţă, prevăzând în special încetarea circulaţiei persoanelor dintr-un loc în altul şi abţinerea de la călătorii inutile, fără o necesitate specială", a informat telefonic DailyNK (specializată în colectarea şi analizarea informaţiilor venind din nordul Peninsulei Coreea) un rezident anonim din provincia Hamkyung.

Decizia privind instituirea cvasi-stării de război a fost confirmată ulterior de o altă sursă din provincia Pyongan, care a specificat că aceasta a intrat în vigoare vineri, 26 octombrie a.c., şi este valabilă până la 31 octombrie.

Respectiva perioadă coincide cu manevrele Hoguk, demarate cu o zi în urmă de Coreea de Sud şi SUA, urmând să dureze până la 2 noiembrie.

În plus, decizia a intervenit înaintea preconizatei lansări a unei rachete ruso-sud-coreene KSLV-I din provincia Jeolla (Coreea de Sud) care ar urma să amplaseze un satelit pe orbita circumterestră. Lansarea, programată pentru vineri, a fost însă amânată din cauza unei scurgeri de gaze la prima treaptă a rachetei, după cum a relatat Interfax.

Cu toate acestea, nu este foarte clar dacă decizia Coreii de Nord de a institui cvasi-stare de război este legată tocmai de aceste două evenimente.
Sursa: Agerpres