Potrivit ziarului sud-coreean Jongaang, Kim Jong-un, liderul de la Phenian, a convocat o întâlnire de urgență cu comandanții armatei cărora le-a cerut să ia măsuri concrete și fără precedent și să finalizeze pregătirile pentru un nou test nuclear.
Ordinul dat de Kim Jong-un vine la scurt timp după ce comunitatea internaţională a criticat ferm planurile Phenianului de a efectua al treilea test nuclear, cel mai probabil luna viitoare, pe 16 februarie, ziua de naştere a defunctului Kim Jong-il, tatăl actualului dictator.
Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a organizat joi o reuniune de urgenţă şi a avertizat Coreea de Nord cu privire la “consecinţele grave” pe care le riscă în cazul în care va efectua un al treilea test nuclear, după ce regimul comunist şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia în acest sens, relatează France Presse.

Reuniunea s-a desfăşurat în prezenţa ministrului apărării, a şefului serviciilor de informaţii şi a consilierului pentru securitatea naţională, la palatul prezidenţial, a precizat un comunicat.

Lee Myung-bak, care îi va preda la 25 februarie ştafeta celei mai înalte funcţii din stat lui Park Geun-hye, aleasă la sfârşitul lui decembrie, a insistat asupra consolidării apărării ţării, în contextul în care se pare, potrivit lui, că Phenianul vrea să profite de transferul de putere la vârf de la Seul.

“Guvernul îi cere cu insistenţă Coreii de Nord să înceteze imediat orice declaraţii şi acţiuni provocatoare şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, se menţionează în comunicatul preşedinţiei. “Dacă Nordul face o greşeală şi comite o nouă acţiune provocatoare, va trebui să facă faţă unor consecinţe grave”, a subliniat preşedinţia.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să efectueze, la o dată neprecizată, un nou test nuclear în semn de sfidare la adresa SUA, inamicul său declarat, şi în replică la noi sancţiuni ale Naţiunilor Unite adoptate împotriva sa.