Elevii din Marea Britanie, vizați direct de noile reguli Ofcom privind conținutul ilegal

Ofcom a lansat luni o consultare publică pentru un set de măsuri fără precedent în legislația online britanică. Una dintre cele mai ferme propuneri prevede ca elevii care distribuie imagini intime cu colegii de clasă – chiar și în grupuri restrânse de prieteni – să fie interziși pe viață de pe rețelele sociale.

Organismul de reglementare consideră că platformele digitale trebuie să aplice sancțiuni severe împotriva celor care contribuie la răspândirea de conținut ilegal. Măsurile se vor aplica inclusiv copiilor, iar rețelele sociale vor fi obligate să împiedice deschiderea unor conturi noi de către persoanele sancționate, prin urmărirea IP-urilor și cerințe suplimentare de verificare a identității.

Ofcom a precizat că este conștientă de sensibilitatea subiectului, mai ales în cazurile în care minorii sunt victime ale manipulării. Totuși, distribuirea de imagini, chiar și în afara intențiilor abuzive directe, poate avea efecte traumatizante asupra victimelor, transmite Mediafax.

Platformele, obligate să blocheze definitiv utilizatorii care partajează conținut abuziv

Conform noilor propuneri, platformele sociale vor fi legal obligate să aplice interdicții permanente celor care generează, distribuie sau încarcă conținut ce implică exploatare sexuală infantilă (CSEA).

În prezent, multe companii precum Meta sau Snapchat au politici interne de toleranță zero, dar acestea vor deveni obligații legale, aplicabile tuturor serviciilor tip „user-to-user”.

Mai mult, un utilizator blocat va fi interzis automat pe toate platformele deținute de aceeași companie (de exemplu, interdicție simultană pe Facebook, Instagram și WhatsApp pentru conturile Meta).

Organizația Internet Watch Foundation, specializată în combaterea abuzurilor online, susține aceste măsuri și a avertizat că incidentele continuă să crească. În 2023, fundația a primit o alertă la fiecare 74 de secunde. Creșterea volumului de conținut generat cu ajutorul inteligenței artificiale și criptarea end-to-end complică semnificativ intervenția autorităților.

Social media
SURSA FOTO: Dreamstime

Protecție extinsă: de la imagini generate de AI până la „camere de criză”

Ofcom propune și interzicerea distribuirii de imagini generate cu ajutorul AI care simulează abuzuri asupra copiilor. Planurile includ crearea de „camere de criză” în cadrul companiilor tech, care să faciliteze comunicarea rapidă cu poliția în timpul unor evenimente de urgență, precum revolte sau atacuri online coordonate.

Se prevede și interzicerea posibilității ca adulții să comenteze la transmisiuni live realizate de copii sau să le trimită cadouri virtuale. Scopul este reducerea riscurilor de grooming și protejarea minorilor de contacte indezirabile.

Sancțiuni dure pentru platformele care nu respectă noile reguli

Companiile care nu respectă noile norme riscă amenzi de până la 18 milioane de lire sterline sau 10% din cifra lor globală de afaceri, în funcție de care dintre sume este mai mare.

Ofcom promite că va trage la răspundere platformele care nu implementează corect aceste măsuri.

„Regulile importante privind siguranța online sunt deja în vigoare și schimbările sunt vizibile. Tragem la răspundere platformele și acționăm rapid acolo unde avem motive de îngrijorare.

Dar tehnologia și formele de pericol evoluează constant, așa că mereu căutăm noi moduri de a face viața online mai sigură. Astăzi venim cu propuneri pentru măsuri suplimentare de protecție pe care vrem să le vedem implementate de companiile tech”, a declarat Oliver Griffiths, directorul grupului pentru siguranță online din cadrul Ofcom.

Măsurile vor fi înaintate Parlamentului pentru aprobare, iar implementarea este așteptată cel mai devreme în cursul anului viitor.