Protecția Consumatorilor a dat amenzi în Centrul Vechi

CRPCR (Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea) București-Ilfov a amendat restaurantul Gilda Music Lounge, din Centrul Vechi al Capitalei (Str. Lipscani, nr. 53). Inspectorii pentru protecția consumatorilor au desfășurat o acțiune de control și au constatat nereguli grave. Amenda se ridică la 25 de mii de lei.

Din cauza neregulilor, restaurantul a mai fost sancționat cu:

– oprirea definitivă si retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe
– oprirea temporară a prestarii de servicii până la remedierea deficiențelor constatate
– propunere de închidere definitivă a unității.

„Arta de la Teatrul Rapsodia a devenit artă culinară, pentru că artiştii se pregătesc printre alimente şi un miros apăsat de mâncare. Este visul oricărui balerin sau actor să se simtă “gătit”, numai că aici nu vorbim de ținută. Am transformat totul într-o ciulama, iar în spatele acesteia se află nu bucătari pricepuţi, ci sforari”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

CRPCR a descoperit și alte abateri de la legislația în vigoare. Acestea au fost:

– folosirea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită;
– schimbarea stării termice a produselor în mod neautorizat (congelare lentă);
– folosirea unor produse alimentare fără elemente de identificare;
– utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate;
– condiții igienico-sanitare precare: paviment, pereți și tavan cu zone deteriorate și neigienizate;
– utilizarea unor spații de depozitare necorespunzătoare;
– folosirea unei mașini de gheață cu zone ruginite și neigienizate;
– utilizarea bureților din sârma la igienizarea vaselor și ustensilelor de bucătărie;
– folosirea unor vase și ustensile de bucătărie cu grad avansat de uzură
– utilizarea de recipiente pentru depozitarea deșeurilor menajere fără a fi prevăzute cu capace de protecție.

Ținând cont că spațiile de depozitare ale restaurantului se învecinează cu cele de lucru ale Teatrului Rapsodia (vestiare, săli de repetiție, curs), în clădirea căruia funcționează ”Gilda Music Lounge”, și că, la repetiții se aflau, în momentul controlului grupuri de copii, verificările continuă și la teatru.

ANPC a verificat 295 de magazine LIDL

Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, la sfârșitul lunii octombrie, modul în care sunt respectate prevederile legale în magazinele LIDL. Potrivit autorității, au fost luate în vizor 295 de locaţii din întreaga ţară.

În urma controlului, comisarii ANPC au aplicat 757 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 7,5 milioane lei şi 113 avertismente.

De asemenea, comisarii au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 120.000 lei. Au decis și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 23 puncte de lucru.

Aceștia au propus şi închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni pentru patru unităţi din judeţele Botoşani, Galaţi şi Giurgiu, pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru şapte puncte de lucru, din Regiunea Bucureşti-Ilfov, precum şi emiterea deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte pentru 43 unităţi.

Măsura de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, a fost aplicată unor puncte de lucru situate în judeţele Ilfov, Bihor, Maramureş, Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Arad, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.