Potrivit Senatorulului PSD Șerban Nicolae, Guvernul nu va merge să susțină noua variantă în Parlament, și susține că doar la învestitură și la remaniere Executivul are nevoie de acceptul parlamentarilor.

”Decizia este firească. Rău e că suntem nevoiți să cerem mereu punct de vedere de la CCR, deși Constituția este clară. Trebuia respectată fără alte alemente. Lucrurile erau clare. Eu anticipasem rezultatul. În momentul în care un post de membru al Guvernului se vacantează, președintele numește, la propunerea premierului, un interimar dintre ceilalți membri ai Guvernului. Aici nu era chestiune de opțiune”, a zis Șerban Nicolae, senator PSD la Realitatea TV.

”Dacă citim cu atenție Constituție aflăm că structura Guvernului se pune ca problemă abia în momentul unei propuneri de remaniere. (…) Constituția este limpede”, a mai spus senatorul PSD.

”Aud peste tot că Guvernul trebuie să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere. Exclus așa ceva! Votul de încredere se dă la învestitura Guvernului, atunci când Parlamentul aprobă lista completă a Guvernului și programul de guvernare. Doar remanierea se aprobă de Parlament”, a adăugat Șerban Nicolae.

Totodată, vicepremierul Mihai Fifor, a declarat miercuri, 18 septembrie că președintele Iohannis trebuie să respecte Constituţia în privinţa miniştrilor, aceasta fiind o victorie pentru social-democraţi.

„Curtea Constituţională spune un lucru foarte limpede pentru toată lumea: preşedintele statului este obligat să respecte Constituţia, pentru că aici era problema care se dezbătea în ultimele zile. Prin urmare, în ceea ce ne priveşte pe noi este o victorie. Aşteptăm să vedem minuta de şedinţă de la CCR ca să putem să ştim exact cum formulează Curtea, cum motivează Curtea şi după aceea o să vă comunicăm”, a afirmat Fifor, la sediul central al PSD.

Acesta susține că, oricum, Guvernul va merge în Parlament pentru un vot de încredere.

„Aveam la dispoziţie 45 de zile, aşa cum spune Constituţia, şi vom merge în Parlament. Niciodată nu s-a pus problema ca Guvernul Dăncilă să nu meargă în Parlament. Între timp aşteptăm să vedem pregătirile pentru moţiunea de cenzură ale Opoziţiei. Şi primul pas se pare că va fi această moţiune de cenzură cu care ne ameninţă de nişte luni bune. Aşteptăm şi moţiunea, noi suntem pregătiţi să mergem în Parlament fără niciun fel de problemă”, a susţinut Mihai Fifor.

Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului şefului statului de revocare din funcţie a unor miniştri şi de desemnare a interimarilor, au precizat, oficiali din CCR. Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.