„Regiunea nord-est a fost cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete pe tot parcursul anului 2016, situându-se la 41,9%, în creștere cu 4,5% față de 2015", a declarat Marian Marcu, Director Novel Research. Alte regiuni în care contrabanda se află la cote ridicate sunt sud-vest, vest și nord-vest cu: 24,4%, 23,8%, respectiv 21,1%, cifrele fiind în ușoară creștere în 2016 comparativ cu anul precedent.

"Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” a continuat să dețină și în 2016 cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Ucraina (20%, în creștere cu 5,4 p.p. comparativ cu 2015) și Moldova (14,9%, în scădere cu 5,7 p.p. față de anul precedent). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 2%, nivel relativ constant față de 2015. Și în 2016, comerțul ilicit se încadrează în trendul ascendent înregistrat în ultimii trei ani, cu o creștere absolută de 3,5 p.p. față de 2012”, a mai spus Marian Marcu.

ANAF vrea să reducă piața ilicită sub 10%

Potrivit vicepreședintelui ANAF Dorel Fronea, coordonator al activității structurilor vamale, comerțul ilegal cu țigarete nu înseamnă doar pierderi semnificative la bugetul de stat, ci și impulsionarea fenomenului de crimă organizată, cu implicații serioase asupra securității statului și a intereselor naționale. "Acest record înregistrat în 2016 de piața neagră demonstrează încă o dată că este absolut necesară reorganizarea structurilor vamale, în vederea creșterii eficienței activității pe care o desfășurăm, precum și o abordare concertată a combaterii comerțului ilegal", a spus Dorel Fronea.

El a menționat că ANAF a demarat reoperaționalizarea structurilor vamale și a relansat și eficientizat echipele canine, iar în ianuarie 2017 a reînființat echipele mobile. "Strategia Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, inițiată de Vamă, a fost finalizată și urmează să fie lansată public. Obiectivul nostru este de a atinge un nivel al contrabandei cât mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeană. De precizat că în iulie 2013, ultima lună în care m-am aflat anterior la conducerea Autorității Naționale a Vămilor, contrabanda era de 11,8%. Sunt ferm convins că prin măsurile incluse în Strategia anticontrabandă, care presupun un proces de reorganizare profundă, resurse umane înalt calificate, dotarea cu echipamente la cele mai înalte standarde, creșterea gradului de cooperare pe plan intern cu celelalte autorități de aplicare a legii, cu mediul de afaceri, dar și pe plan extern, cu instituțiile similare și cele interstatale, vom putea reduce contrabanda”, a mai spus oficialul ANAF.

BAT: Statul a pierdut 672 milioane de euro anul trecut

Conform datelor centralizate de BAT Romania, unul dintre cei mai mari producători de țigarete de pe piața locală, statul român a pierdut doar anul trecut circa 672 milioane de euro, bani care în loc să meargă către prioritățile guvernamentale au ajuns în buzunarele contrabandiștilor.

"Deși creșterea pieței negre a fost limitată de eforturile comune ale industriei și Autorității Vamale, devine clar că 2017 va fi un an de test pentru statul român. Statul va trebui să implice toate autoritățile de control pentru a lupta cu tendința de creștere a pieței negre din ultima jumătate de an. Și asta pentru că după 20 mai, când legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului își va produce toate efectele, traficanții vor putea aduce din țările vecine țigări nu doar la jumătate din prețul la care sunt vândute în România, ci și neconforme cu standardele europene. Tocmai de aceea, este necesară o implementare cât mai rapidă a Strategiei Naționale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activă a tuturor factorilor cu atribuții  în domeniu”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs, BAT Romania.

La rândul ei, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, a precizat că recordul înregistrat de comerțul ilicit cu țigarete în 2016 reflectă situația extrem de dificilă în care s-a aflat piața legală a țigaretelor, situație generată de incertitudinea legislativă.

"Într-un mediu ostil, dominat de teme false și acuzații nefondate lansate de activiștii antitutun, Comitetul inter-ministerial pentru coordonarea politicilor în domeniul tutunului a fost, practic, anihilat. Astfel, deși trebuia să avem o lege care să transpună Directiva privind fabricarea și comercializarea țigaretelor până la 20 mai, guvernul a tergiversat aprobarea proiectului, care a devenit lege și a intrat în vigoare pe repede înainte abia la sfârșitul anului, acordând doar o lună pentru conformarea producției, în absența Normelor de aplicare", a spus Gilda Lazăr.

Potrivit directorului JTI, cadrul legislativ nu e complet nici acum, dat fiind că, pe lângă Normele de aplicare a legii nr. 201/ 2016 urmează să fie adoptat un număr record de acte secundare sub forma unor Ordine de ministru. "Așa cum am arătat, incertitudinea permanentă și reglementările disproporționate nu duc la atingerea obiectivelor de sănătate publică, ci au ca efect direct creșterea contrabandei", a mai spus Gilda Lazăr

Granița României cu Moldova, cea mai vizată zonă de către contrabandiști

„După ce în luna septembrie a fost înregistrată o creștere abruptă a pieței negre în toate regiunile țării, media anuală calculată de Novel vine ca o concluzie îngrijorătoare a evoluției fluctuante a comerțului ilegal din 2016. Faptul că regiunea nord-est continuă să fie și în acest an cea mai afectată de comerțul ilegal ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toate instituțiile statului", a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

În plus, așa cum se întâmplă de fiecare dată în sezonul rece, țigaretele traficate ilegal în această perioadă se regăsesc pe piață abia în primăvară, așadar este de așteptat ca în lunile următoare nivelul contrabandei să crească. Ca urmare, este cu atât mai mult necesară o abordare echilibrată a cadrului de reglementare în care ne desfășurăm activitatea și aplicarea cât mai curând a Strategiei Naționale de combatere a comerțului ilegal, inițiată de Autoritatea Vamală”, mai spune Alexandra Olaru.

Măsuri de implementat

Reprezentantii studiului susțin că pentru reducerea contrabandei pe viitor sunt necesare mai multe schimbări legislative, pe care producătorii de țigarete, împreună cu autoritățile de aplicare a legii le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.