Ultimul raport privind consumul de droguri are date din 2021

Sociologul Cătălin Țone, expert în probleme legate de consumul de droguri, atrage atenția asupra creșterii alarmante a consumului de substanțe stupefiante în România. El consideră că cifrele oficiale subestimează situația reală și că tinerii din marile orașe și centrele universitare sunt mai afectați decât se arată în statisticile oficiale.

El afirmă că raportul oficial cel mai recent privind impactul consumului de droguri în România arăta că prevalența pentru anul 2021 era de 10,7% la nivel național în rândul populației peste 15 ani. În opinia sa, în rândul populației tinere din marile orașe și din centrele universitare prevalența ar putea fi, în prezent, mult mai mare.

„Dacă vorbim despre cifrele care s-au comunicat oficial în ultimul raport privind situația drogurilor în România, discutăm de segmentul 15-64 de ani, prevalența, procentul din populația este undeva la 10,7%, dar, atenție, este procentul din 2021 calculat în 2022”, a declarat Cătălin Țone.

Cifra reală ar fi, de fapt, mult mai mare

Cătălin Țone susține că aceste date nu reflectă pe deplin situația reală, deoarece raportul a fost întocmit în 2022, la scurt timp după încheierea perioadei critice a pandemiei de COVID-19. În acest context, el subliniază că lipsa de mobilitate și izolarea impuse de pandemie ar fi putut avea un impact semnificativ asupra raportului privind consumul de droguri.

„Eu cred, la ora actuală – neerijându-mă, sunt sociolog de meserie și știu că în spatele unei cercetări sociologice stă o muncă complexă și nu trebuie să existe subiectivism – dar eu cred că dacă discutăm coborâm puțin segmentul, 15-34 de ani, deși acum se spune că este 16,7, aproape 17%, eu cred că vorbim acum de undeva 20-22% (oameni care au consumat substanțe stupefiante – n.r.) și vorbim de media la nivel național, dar dacă ne referim la București, la centrele urbane, la zonele universitare, lucrurile sunt sărite mult de această cifră, cred că se duce undeva la 30%”, a mai declarat Cătălin Țone, expert antidrog, miercuri seară, la Medika TV.

El a explicat că își bazează afirmația pe faptul că există o „diferențiere semnificativă” între impactul drogurilor în mediul rural față de marile orașe și de centrele universitare.

Sociologul atrage atenția asupra apariției unor droguri noi, cum ar fi Cristal – 3CMC.