Din răspunsul BNR putem înțelege că icrele negre sunt puține, doar pentru „delegațiile de străini” (ca vilele lui Ceaușescu sau ca vita Kobe cu ochi albaștri), iar angajații BNR dacă poftesc să le servească la cantină trebuie să scoată bani din buzunar. Păi nu e bine nicicum, iată de ce!

1. Să zicem că vine o delegație de la FMI în România și este tratată cu caviar. Ce să înțeleagă bieții economiști? Că în România se trăiește bine, peste posibilități, și că o tăiere de 25% la salarii și 15% la pensii ar veni numai bine, ca o corecție necesară, fără să provoace mari probleme. Adică ce, icrele de Manciuria nu-s bune? Ce au? Dacă nu pe pâine, atunci pe cozonac!

2. Creează o presiune suplimentară a așteptărilor în sectorul privat. Când vede angajatul de bancă comercială cum colegul de la BNR își permite să mănânce icre negre la cantină, va merge la director și va amenința că dacă nu primește la fel își depune CV-ul la Isărescu. Directorul ce să facă? Să lasesă-i fugă talentele? Îi va mări omului salariul să-și permită icre negre, iar pentru diferență va mai inventa ceva comision abuziv. Iar dacă nu mai poate nici asta va intra pe pierdere contabilă, cu efecte negative asupra bugetului de stat. Nu și asupra banilor deponenților! Economiile populației sunt în siguranță, dormiți liniștiți, BNR veghează!

3. Importul suplimentar de caviar mărește deficitul de cont curent, sporind presiunea pe deprecierea monedei naționale. Nu mult, dar ce fel de exemplu vrem să dăm? În plus, încurajează contrabanda pe Marea Caspică și Marea Neagră – culoar de importanță strategică regională – alimentând în acest timp conturile acoliților lui Putin din Crimeea, în ciuda sancțiunilor internaționale. Asta deja miroase a trădare!

4. O îmbucătură de icre negre costă cât o zi de salariu minim sau o săptămână de venit minim garantat, raport corect și proporțional în funcție de productivitate și de valoarea socială a muncii. Dacă crește oricare dintre cele două cifre, angajatul BNR va fi obligat să-și mărească consumul de caviar doar pentru a-și păstra statutul, fenomen care provoacă efecte adverse atât asupra bugetului instituției cât și al indicelui de masă corporală. De o să ajungă putorile și asistații sociali să le zică bancherilor „fat cats”…

5. Distorsionează așteptările în rândul ma­croeconomiștilor din BNR. Dacă deja ai ajuns să-ți permiți caviar, ce interes mai ai dacă crește sau nu economia? Ești în vârful lanțului trofic, pentru tine e OK oricum! Dimpotrivă, dacă cresc PIB și salariile, poate își vor permite mai mulți să cumpere icre negre și atunci se vor găsi mai scump sau cu coadă. Așa că… nu mai bine o recesiune preventivă, sănătoasă și sustenabilă?

LUCIAN DAVIDESCU, 
jurnalist, autorul siteului riscograma.ro