Toxiinfecția alimentară este o afecțiune comună, uneori letală

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune comună, uneori letală. Anual, 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc, 128.000 sunt spitalizați și 3.000 mor din cauza bolilor transmise prin alimente, estimează Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În iulie, un bărbat din Missouri infectat cu bacterii Vibrio vulnificus a murit după ce a mâncat stridii crude contaminate, iar în septembrie o femeie a murit și alte zeci de persoane au fost internate în Bordeaux, Franța, după ce s-au îmbolnăvit de botulism de la sardine conservate necorespunzător.

Deși astfel de cazuri sunt rare, iar majoritatea persoanelor care fac toxiinfecții alimentare se recuperează în câteva zile, este important să fim conștienți de ceea ce mâncăm și de unde mâncăm. Primrose Freestone, profesor în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, care susține că spălarea mâinilor, înainte și după manipularea alimentelor este „instinctuală”, a vorbit despre obiceiurile care pot preveni toxiinfecția alimentară.

Verificați datele limită de utilizare

Freestone recomandă verificarea periodică a termenelor de utilizare a produselor perisabile, cum ar fi legumele, carnea sau iaurtul. Dacă ceva nu arată sau nu miroase bine înainte de data expirării, ar putea fi contaminat, spune ea.

„Dacă este înainte de data de expirare și pachetul alimentar pare umflat când l-am deschis sau mâncarea arată sau are un miros diferit, trebuie aruncată la coș”, spune ea.

Folosiți tocătoare diferite pentru alimente crude și gătite

Freestone spune că nu ar trebui folosite niciodată aceleași tocătoare pentru prepararea alimentelor crude și gătite. Dacă nu sunt curățate corespunzător, acestea pot adăposti bacterii dăunătoare. Utilizați echipamente separate de gătit pentru carnea crudă și orice alte alimente, pentru a preveni răspândirea bacteriilor și alergenilor.

Dacă sângele din carnea crudă atinge, accidental, alimente gătite, are loc contaminarea încrucișată, iar bacteriile se pot răspândi.

Consecința: toxiinfecția alimentară, care ne poate aduce pe un pat de spital.

Mâncați doar carne bine gătită

Este puțin probabil ca alimentele bine gătite să fie contaminate cu bacterii dăunătoare, deoarece căldura ucide germenii, explică ea. De aceea, ar trebui mâncate doar crustacee care au fost gătite și trebuie măsurată temperatura cărnii (ar trebui să fie de 158 de grade Fahrenheit) cu un termometru de alimente, înainte de a o mânca.

Consumul de crustacee crude sau insuficient gătite ne poate expune riscului de infecții. O stridie care conține bacterii dăunătoare nu arată, nu miroase și nu are un gust diferit de altă stridie, avertizează Primrose Freestone.

Nu reîncălziți orezul!

În fruntea listei cu lucruri interzise se află și reîncălzirea orezului. Acest lucru se datorează faptului că orezul reîncălzit poate conține o bacterie patogenă, numită Bacillus cereus. Când orezul este gătit, bacteria este distrusă, dar sporii, unități reproductive minuscule, de obicei unicelulare, capabile să producă noi celule, pot supraviețui, spune ea.

Când orezul este lăsat să se răcească și să stea la temperatura camerei, sporii cresc rapid în bacterii și pot produce toxine care pot provoca diaree și vărsături.