Boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase

Există suficiente dovezi științifice potrivit cărora consumul cafelei ar putea reduce riscul de Alzheimer. De asemenea, boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul.

Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția grăsimii de către intestin și reduc stresul oxidativ, care reprezintă un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism. Dar, adesea, când bem cafea, ne întrebăm care este mai sănătoasă: cea filtrată sau cea nefiltrată. Singurul lucru care diferențiază cafeaua nefiltrată de cea filtrată este că prima nu trece printr-un filtru de hârtie în timp ce este preparată, potrivit HomesandGardens.

Mulți oameni cumpără o presă franceză bună și atât. Achiziționează destul de rar un espressor sau un un alt aparat costisitor, considerând că rezultatul final va fi același. Lucrurile nu stau chiar așa. Metoda infuzării poate avea ca rezultat o cafea gustoasă cu un efort minim. Zațul de cafea este înmuiat în apă fierbinte folosind un aparat precum presa franceză sau un espressor, pentru a extrage lichidul. Când cafeaua se pregătește la cafetieră, este nevoie de un filtru de hârtie pentru a separa zațul de lichid, deoarece aparatul nu le prepară pe cele două împreună.

cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Cafeaua filtrată, mai sănătoasă decât cea nefiltrată

Un studiu publicat în ”Jurnalul European de Cardiologie Preventivă” a analizat legătura dintre metodele de preparare a cafelei și anumite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiul a inclus 508.747 de bărbați și femei norvegiene cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani.

Cercetările s-au întins pe o perioadă de 20 de ani, timp în care s-au făcut sondaje în care subiecții au fost chestionați despre consumul obișnuit de cafea și tipul de preparare folosit, pentru a se înțelege mai bine cum le-au afectat sănătatea. Autorii au descoperit că, până la sfârșitul perioadei de studiu, cafeaua nefiltrată a dus la o probabilitate mai mare a apariției unor boli de inimă și a accidentului vascular cerebral, în comparație cu cafeaua filtrată.

Cafeaua nefiltrată conține mai mulți compuși care cresc colesterolul

Cafeaua nefiltrată conține cu aproximativ 30% mai mulți compuși care cresc colesterolul, inclusiv kahweol și cafestol, decât soiurile filtrate. Deoarece acest tip de cafea nu este filtrat, acești compuși rămân în infuzie și pot duce la accident vascular cerebral și la alte probleme de sănătate.

Autorii studiului vin cu o sugestie simplă pentru băutorii de cafea, astfel încât această băutură delicioasă să nu aducă probleme de sănătate.

Cel mai sănătos mod de a bea cafea

Cercetătorii au dezvăluit că a existat un risc scăzut de afecțiuni cardiace grave la participanții care au consumat una până la patru căni de cafea filtrată pe zi. Îndulcitorii artificiali, dar și zahărul în exces, nu sunt recomandați, deoarece pot scădea bacteriile sănătoase din intestin.