Adevărul despre shaorma

Adevărul despre shaorma! Mihaela Bilic a oferit noi explicații despre produsele fast-food. Într-o declarație pentru Gazeta Sporturilor, medicul nutriționist a explicat cât de benefic este pentru organism consumul de pizza.

Aceasta a precizat că cei care se pregătesc pentru o competiție sportivă sau pentru un efort intens, pot consuma făinoase. Ea spune că acestea sunt cea mai rapidă sursă de energie.

„Din punctul de vedere al recomandărilor, pentru că teoria e una și practica e alta, se spune să facem această provizie, această încărcare a ficatului cu glucoză înainte de un efort fizic.

Făinoasele, carbohidrații sunt cea mai rapidă sursă de energie și în momentul când știm că ne așteaptă o competiție și un efort intens, la două ore avem nevoie de o masă cu paste, cu orez, ceva care să încarce bateriile”, spune Mihaela Bilic.

De altfel, ea a mai precizat că aceste făinoase, consumate după efortul fizic, nu vor duce la nicio ardere. În schimb, ele se vor transforma în depozite de grăsime.

„În schimb aceste făinoase consumate după efortul fizic, când organismul este în repaus și nu mai arde nimic, nu fac altceva decât să se transforme în depozite de grăsime”, a continuat nutriționistul.

Mihaela Bilic
SURSĂ FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Porția mâncării contează întotdeauna

Nutriționistul a vorbit și despre shaorma, o mâncare de tip fast-food care este constant văzută cu ochi răi.

Mihaela Bilic spune că cei de la Rapid consumă shaorma după meciuri, și nu pizza.

De altfel, nutriționistul se declară un fan al acestui preparat turcesc, plăcându-i combinația de ingrediente.

„Eu iubesc shaorma! Mi se pare o combinație delicioasă între făinoase, legume și carne. Și aici aș spune că porția contează! Nu putem consuma prin sport cât de mult putem aduce din alimente. Și asta știu sportivii cel mai bine”, spune Mihaela Bilic.

Aceasta a mai spus că toată mâncarea este bună, dar este important ca porțiile pe care le mâncăm să fie corecte.

De altfel, ea a mai zis că nu este nicio problemă dacă se consumă shaorma din când în când.

„Când faci două ore de efort și consumi șase sute de calorii această shaorma poate avea aceste șase sute de calorii. Cantitatea face diferența.

Toată mâncarea este bună, important este ca porția să fie corectă, doza să fie mică și diversitatea face sănătatea.

Nu-i o problemă că mâncăm o shaorma din când în când, ci important e să avem din toate câte puțin ca să funcționeze corpul nostru cum trebuie”, a mai spus nutriționistul.

Fructele de mare ajută la creșterea masei musculare

Mihaela Bilic a mai spus că sportivii își pot crește masa musculară prin consumul de fructe de mare și pește.

Ea mai spune că este nevoie de proteine de înaltă calitate și în cura de slăbire. Nutriționistul a dat de exemplu creveții și spune că aceștia au 80% apă și 20% proteine.

„Ca să construiască masă musculară, sportivii au nevoie de consumul de pește și fructe de mare. Proteinele te hrănesc, te țin sătul și, din fericire, nu se pot transforma în grăsime. Și în cura de slăbire avem nevoie de aceste proteine de înaltă calitate, iar creveții au 80% apă și 20% proteine”, spune medicul nutriționist.

Efectele cafelei și ale băuturilor energizante

O altă temă abordată de medicul nutriționist este și consumul de cafea și de băuturi energizante. Ea spune că aceste băuturi sunt bune pentru sportivi înainte de un efort.

„Și cafeaua, și energizantele sunt bune înaintea unui efort!Nu sunt contra lor! Tocmai pentru că ajută organismul să se mobilizeze mai repede.

Eu consider că energizantul, acest tonic, ne îmbunătățește și performanța, și rezistența la efort. Cafeaua ne face mai deștepți și mai puternici”, a spus aceasta.

Obezitatea, o problemă în România

Organizația Mondială a Sănătății a publicat raportul 2022, care arată că 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii se confruntă cu probleme de supraponderabilitate.

Acest studiu cuprinzător a cuprins 54 de țări și a luat în considerare persoane din toate categoriile de vârstă.

În România, aproximativ 58% dintre adulți se confruntă cu excesul de greutate, cu puțin sub media UE.

Raportul 2022 al Organizației Mondiale a Sănătății a scos la iveală faptul că aproximativ 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani din țara noastră se confruntă cu probleme de supraponderabilitate, iar între 15 și 20% intră în categoria obezității.

„Nu întotdeauna obezitatea infantilă înseamnă neapărat o problemă de alimentație cât mai degrabă un dezechilibru emoțional. Mai ales în cazul copiilor! Ei mănâncă pentru a compensa o lipsă de atenție, de iubire, de lucruri care țin de suflet. Și-atunci ne trezim cu acest fenomen care este și încurajat de părinți”, spune aceasta.