Mihaela Bilic atrage atenția asupra consumului acestor fructe

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic a atras atenția asupra anumitor fructe care, deși sunt percepute drept sănătoase, pot fi dăunătoare când vine vorba de greutate, mai ales dacă sunt consumate în exces. Acestea conțin fructoză, un tip de zahăr care, atunci când este consumat în cantități mari, poate avea efecte negative asupra greutății corporale.

Este important de menționat că fructoza este procesată exclusiv în ficat, iar consumul excesiv de fructoză poate duce la suprasolicitarea ficatului și poate contribui la acumularea de grăsime în zona abdominală.

„Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge.

Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză. Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr”, a spus nutriționistul.

Fructele au un conținut mare de fructoză?

Potrivit Mihaelei Bilic, unele dintre fructele cu cel mai mare conținut de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Aceste fructe pot contribui la creșterea în greutate mai rapid dacă sunt consumate în cantități mari.

„Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține”, a explicat nutriționistul.

De asemenea, ea recomandă consumul lor ca atare, în locul transformării lor în sucuri sau piureuri. Fructoza se absoarbe astfel treptat și în cantități mai mici. Atunci când mâncăm fructele întregi, este aproape imposibil să consumăm suficientă fructoză pentru a ne face rău.

Fructele sunt încărcate cu fibre și apă și au o rezistență semnificativă la mestecare. Din acest motiv, în cazul majorității fructelor, durează ceva timp pentru a fi mâncate și digerate, ceea ce înseamnă că fructoza ajunge încet la ficat. Acest lucru poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și la evitarea acumulării de grăsime în corp.