Având în vedere unele mituri, se poate spune că laptele, brânza, iaurtul și untul cu conținut scăzut de grăsime sunt, într-adevăr, mai bune pentru noi? Iată ce spun experții chestionați de The Conversation.

Multe guverne și organisme de sănătate publică recomandă produsele lactate ca element-cheie a unei diete sănătoase. Iar mulți oameni aleg lactate cu conținut scăzut de grăsimi ca parte a acestui lucru. Laptele cu conținut scăzut de grăsimi se face prin îndepărtarea sau degresarea smântânii din lapte. Astfel, puteți obține lapte integral sau integral (3,5% grăsime), lapte semi-degresat sau semi-gras (1,8% grăsime) sau lapte complet degresat (0,1%-0,3% grăsime).

Eliminarea grăsimii poate afecta modul în care se usucă brânza în timpul maturării

Același proces poate fi folosit pentru a face brânzeturi și iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi. Cu toate acestea, eliminarea grăsimii poate afecta modul în care se usucă brânza și se dezvoltă aromele în timpul maturării. Cele mai relevante ghiduri alimentare încurajează consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nu și pentru copiii foarte mici.

Un studiu recent a constatat că, în general, copiii care au consumat produse lactate bogate în grăsimi erau mai sănătoși și mai slabi decât cei care consumau versiuni cu conținut redus de grăsimi. Cei care au un istoric medical, cu probleme de sănătate legate de dietă sau de greutate corporală mai mare, preferă, adesea, să consume produse cu conținut scăzut de grăsimi. O viziune alternativă este aceea că produsele lactate bogate în grăsimi ar putea fi mai sățioase și pot ajuta la reglarea apetitului.

Ce ne spune știința

Există tot mai multe dovezi științifice potrivit cărora o parte dintre acizii grași din grăsimile din lactate ar putea reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet de tip 2. Într-adevăr, se pare că un aport mai mare de produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul cu grăsimi, neîndulcit, și unele brânzeturi, ar putea fi asociate cu riscuri mai mici de boli de inimă și diabet de tip 2.

În ceea ce privește produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, liniile directoare australiene par să se bazeze pe o decizie matematică privind modul în care se adună caloriile pentru a atinge aportul caloric recomandat unui adult. Este foarte posibil ca alte recomandări de utilizare a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi să se bazeze mai mult pe matematică, decât pe știință.

Potențialele beneficii pentru sănătate ale produselor lactate nu includ untul

De asemenea, merită remarcat faptul că potențialele beneficii pentru sănătate ale produselor lactate nu includ untul și nici laptele, ci se referă mai mult la iaurt și unele tipuri de brânză. Există, de asemenea, un mit conform căruia laptele și brânza cu conținut scăzut de grăsimi pot duce la creșterea în greutate. Complet fals. Se pare că se bazează pe practicile agricole istorice care foloseau resturile de lapte degresat de la prepararea smântânii.

Conținut scăzut de grăsimi vs grăsime mai mare

Cercetările au descoperit că aportul mai mare de acizi grași saturați este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2 și demență. Dar această cercetare analizează acizii grași saturați în general și nu în acizii grași saturați din produsele lactate, care s-au dovedit benefici pentru sănătate. Se pare că acest lucru are de-a face cu modul în care aceste alimente sunt fermentate.