"Prin programul de guvernare a fost asumată construcţia a opt spitale regionale. Proiectele spitalelor regionale Iaşi, Cluj, Craiova sunt în fază avansată şi vor fi parţial prin fonduri europene. De curând, în luna iunie la ministerul Sănătăţii a fost aprobată o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea spitalelor regionale, astfel încât în colaborare cu echipa de consultanţi BEI să putem să facem paşi înainte", a precizat Sorina Printea. 

În ceea ce priveşte Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi, ministrul Sănătăţii a spus că "în acest moment ne aflăm în faza în care consultanţii prezintă studiul de fezabilitate". 

"Documentul cuprinde analiza cererilor şi opţiunilor propuse, planurile de funcţionare detaliate, analiza cost-beneficiu, modelul operaţional în conformitate cu solicitările ministerului Sănătăţii şi cele mai bune practici internaţionale. Aici aş vrea să fac o remarcă, suntem în faza de modificare inclusiv a legislaţiei, astfel încât aceste spitale regionale să corespundă celor mai moderne proiecte existente în acest moment pe plan mondial", a afirmat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres. 

Conform sursei citate, Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va avea o suprafaţă de aproximativ 120.000 de metri pătraţi şi o capacitate de cazare de 850 de paturi. Estimarea financiară pentru punerea în aplicare a acestui proiect este 321,4 milioane de euro, fără TVA, din care se vor accesa fonduri europene în valoare de 50 milioane de euro, restul banilor provenind din alte surse de finanţare, inclusiv bani guvernamentali. 

"Acest spital va prelua Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon şi, în conformitate cu master planul regional, va include şi servicii noi în prezent furnizate şi de alte spitale, Neurochirurgie, Obsterică Ginecologie, Chirurgie pediatrică. Spitalul Regional va fi organizat pe centre de servicii, va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura Spitalului Regional se bazează în general pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacienţilor programaţi şi neprogramaţi. Modelul bazat pe valoare şi organizarea serviciilor medicale se va face pe următoarele centre şi asta este o noutate în medicina românească, cap-gât, torace, abdomen, medicină internă, mamă şi copil. Avantajele organizării şi funcţionării pe centre sunt multiple, pornind de la utilizarea flexibilă a paturilor, schimbul de cunoştinţe structurate în beneficiul pacientului, utilizarea eficientă a resurselor. De asemenea, spitalul va fi echipat cu echipamente de înaltă tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar şi în cazuri dificile", a mai spus Sorina Pintea. 

Pentru operaţionalizarea SRU Iaşi este necesară realizarea unor condiţii foarte importante, precum asigurarea conexiunilor pentru utilităţi, reţelele de gaz şi apă, care vor fi în responsabilitatea Consiliului Local, asigurarea drumurilor de acces pentru ambulanţe, pacienţi, personal şi integrarea în planul local de drumuri, adaptarea sistemului de finanţare a spitalului, furnizarea unui program de educaţie pentru personal, şi nu în ultimul rând, implementarea unui plan de tranziţie de la spitalul vechi (Spitalul Sf. Spiridon n.r) la spitalul nou, a mai susţinut ministrul Sănătăţii. 

"Greul abia acum începe. Studiul de fezabilitate va fi finalizat în totalitate în 31 iulie 2018, depunerea aplicaţiei la UE se va face în septembrie 2018, în 2019 se va face licitaţia de proiectare şi, dacă procedura va permite, adică nu vor fi contestaţii, vom lansa şi licitaţia de construcţie şi supervizare. Finalizarea construcţiei, echiparea şi operaţionalizarea se va face în decembrie 2023. În discuţii sunt următoarele spitale din Cluj şi Craiova", a menţionat Pintea.