'Nu ne gândim la un proces de divizare a Hidroelectrica, dar nu exclud că ar fi foarte bine dacă am face-o mai ales în zona investiţiilor ineficiente. Au fost făcute investiţii foarte mari care acum nu produc un euro. Aici e o problemă, va trebui să vedem ce facem cu aceste investiţii foarte mari', a spus Niţă, citat de Agerpres. El a adăugat că Hidroelectrica plăteşte circa 80 milioane euro pe an pentru folosirea apei, problemă semnalată de mai multe ori de conducerea companiei.

"Hidroelectrica are dreptate că plăteşte foarte mult pe apă. Este clar o problemă. Facem analize la minister să vedem care a fi soluţia cea mai bună. (…) Probabil că acum comoania nu este într-o perioadă fastă, deşi anul trecut a avut profit record de 150 milioane euro. Este grevată de lucruri care vin din spate", a continuat Niţă, citat de mediafax.ro

În urmă cu câteva zile, un membru din conducerea Hidroelectrica spunea, într-o conferinţă, că problema costurilor cu apa a fost prezentată Departamentului pentru Energie, acţionatul majoritar al Hidroelectrica. Compania plăteşte anual 80 milioane euro pentru apă, la Apele Române, şi alte 40 milioane de euro pe taxa pe clădiri speciale. Hidroelectrica urmează să fie listată la bursă în luna iunie. Compania este cel mai mare producător de energie din România.

Investiție de 100 mil. euro la Pașcani

Referitor la investiții, ministrul energiei a dat drept exemplu investiţia de la Paşcani, unde s-a realizat o lucrare de 100 de milioane de euro într-o amenajare hidroenergetică, unde centrala are doar 9 MW şi nici măcar nu este gata.

'Aceste investiţii nu sunt pentru producţia de energie, ci pentru irigaţii şi altfel de lucrări care nu intră în activitatea Hidroelectrica. Părerea mea este că aceste active trebuie scoase din companie', a completat ministrul.

El a fost întrebat dacă instituţia pe care o conduce ia în calcul divizarea Hidroelectrica, în condiţiile în care în acest zile sunt aşteptate verdicte în procesele intentate Hidroelectrica de traderii de energie cărora le-au fost reziliate contractele în timpul în care producătorul de energie a fost în insolvenţă, precum Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustrie.

Te-ar putea interesa și: