‘Anul 2014 ar trebui să aducă o reducere a deficitului bugetar, dar nu ştiu cum se va face acest lucru. Deocamdată, s-au aşezat pe masă modificări de taxe şi impozite. Sistemul de contribuţii de asigurări sociale este ciuruit de excepţii şi de tot felul de derogări între diverse forme de venit. Fiecare se crede mai şmecher decât celălalt. Acum avem moda PFA-urilor (persoane fizice autorizate – n.r.). Ştiţi câte PFA-uri avem în România? Aproximativ 500.000, pentru că acestea profită de o reglementare legală prin care plătesc CAS mai mic sau chiar deloc. Deci, sunt 500.000 – 600.000 de oameni în România care sunt plătiţi la salariul minim prin PFA. Cum mobilizăm noi munca când o impozităm atât de mult? Ca să plătesc 1 euro net în România, ca angajator plătesc 1,83 euro. Povara fiscală în România este infernal de mare’, a menţionat Dumitru.

Acesta a adăugat că România se clasează pe locul 136 în clasamentul ţărilor cu cele mai multe taxe, iar evaziunea fiscală a ajuns la 14%.

‘România este pe locul 136 din aproape 185 în clasamentul ţărilor cu cea mai mare povară fiscală. Ne putem compara cu Guatemala. Zimbawe, Indonezia. Evaziunea fiscală este de 14%, din ce am calculat noi. A arăta acel 16%, cotă unică, nu mai ţine în faţa investitorilor’, a atenţionat preşedintele Consiliului Fiscal.

În replică, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a precizat că ‘statistica este bună, dar depinde la ce vrei să o foloseşti’, precum şi faptul că se are în vedere o reducere a numărului de taxe.

‘Statistica este bună, dar depinde la vrei să o foloseşti. Eu nu spun că aceste date nu sunt reale, dar sunt în România foarte multe taxe pentru diverse servicii. Vorbim despre fix aceleaşi taxe existente în orice stat european. Faptul că avem o grămadă de alte lucruri mărunte, e o realitate, dar suntem în proces de a reduce acest număr. Toate statisticile sunt făcute după anumite metodologii’, a spus Manolescu. AGERPRES