CC va monitoriza preţurile produselor alimentare atât înainte de introducerea cotei reduse de TVA la alimente cât şi după data de 1 iunie, pentru a verifica dacă efectul reducerii TVA asupra preţurilor la raft se va menţine în timp. Categoriile monitorizate vor fi din sectorul cărnii şi al preparatelor din carne, legume, fructe, lapte şi produse lactate, apă şi băuturi răcoritoare, ouă, şi produse de bază: ulei, faină, zahăr, orez, paste făinoase, fasole uscată, mălai, dulciuri.

De asemenea, CC are în vedere şi monitorizarea unor categorii pentru care nu se modifică cota TVA, respectiv produse de panificaţie unde reducerea a fost aplicată în 2013, dar şi pentru bere şi vin.

Anul acesta va fi implementat şi 'Monitorul preţurilor", un proiect prin care autoritatea de concurenţă speră să se intensifice concurenţa în această piaţă, reducând costurile de informare ale consumatorilor. Acest proiect se va materializa printr-un site care va afişa comparaţii de preţuri pe categorii şi produse alimentare relevante. "Consumatorii mai bine informaţi reprezintă o presiune importantă pentru retaileri", se arată în raport.

"Practic, în acţiunea de monitorizare a impactului reducerii TVA asupra preţurilor practicate la consumatorul final, vor exista trei filtre de monitorizare a preţurilor: solicitările de informaţii către marii comercianţi, colectarea de date la faţa locului şi informaţiile publicate de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia Indicelui Preţurilor de Consum – grupa de mărfuri alimentare. Datele culese vor fi analizate de inspectori din cadrul Consiliului cu expertiză pe zona de retail, statistică şi econometrie, iar aceste analize vor arăta în ce măsură reducerea de TVA a fost transferată consumatorilor. Dacă piaţa de retail este una concurenţială, ne aşteptăm ca transferul reducerii TVA la alimente să fie resimţit în evoluţia preţurilor ia raft. Chiar dacă pot exista fenomene locale de creştere a preţurilor, date de puterea de piaţă superioară a unor magazine şi/ sau a unor producători, la nivelul pieţei în ansamblu, astfel de fenomene nu pot fi decât temporare", consideră CC.

Raportul arată că eventuale creşteri de preţ pe anumite grupe de alimente anterior datei de 1 iunie ar trebui să fie doar temporare în zonele cu concurenţă ridicată între retaileri deoarece preţul ar trebui să scadă cu reducerea de TVA plus creşterea anterioară de preţ, întorcându-se la nivelul de echilibru. Consiliul Concurenţei va analiza în ce măsură în practică se va întâmpla sau nu aşa şi care vor fi cauzele.

AGERPRES