Consiliul Concurenţei are pregătit un proiect de act normativ prin care se asigură transpunerea Directivei ECN+ (European Competition Network), prin care se întăresc puterile de investigaţie ale autorităţii de concurenţă, a precizat Bogdan Chirițoiu pentru Agerpres.

„Avem pregătit un proiect de act normativ prin care se asigură transpunerea Directivei ECN+. Prin acesta se întăresc puterile de investigaţie ale autorităţii de concurenţă, se asigură resurse adecvate pentru aplicarea eficientă a legislaţiei şi sunt implementate măsuri menite să garanteze îndeplinirea sarcinilor autorităţii în mod independent, în interesul funcţionarii eficiente a economiei de piaţă. Sunt sigur că, în perioada următoare, Guvernul va dispune măsurile necesare pentru transpunerea Directivei şi respectarea obligaţiilor de Stat Membru”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Comisia Europeană a decis, vineri, să emită un aviz motivat României pentru netranspunerea integrală în legislaţia naţională a Directivei ECN+ (Reţeaua Europeană de Concurenţă), conform unui comunicat al Executivului comunitar.

Directiva ECN+ conferă autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei mijloacele necesare pentru a-şi spori eficacitatea în asigurarea respectării normelor antitrust ale UE, oferindu-le garanţiile necesare de independenţă, precum şi resursele şi instrumentele adecvate de aplicare a amenzilor şi de asigurare a respectării normelor, şi anume competenţe decizionale, programe eficace de clemenţă şi mecanisme de asistenţă reciprocă. Statele membre au avut obligaţia să adopte şi să publice măsurile necesare pentru a asigura transpunerea integrală a Directivei ECN+ în legislaţia naţională până la 4 februarie 2021.

Până în prezent, România a comunicat doar transpuneri parţiale. În consecinţă, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la România, se menţiona în comunicat.