‘Din septembrie 2010, ConocoPhillips a vândut peste 6% din participaţia sa la Lukoil pe piaţa liberă’, se arată într-un comunicat al companiei ruse.

Din iulie 2010, ConocoPhillips a început să-şi reducă gradual participaţia sa de 20% în Lukoil. Conform datelor prezentate de compania americană, ConocoPhillips a obţinut anul trecut 8,3 miliarde de dolari din vânzarea acţiunilor grupului petrolieri rus.

În septembrie 2010, Lukoil şi un grup de investitori au răscumpărat aproape 5% din acţiunile Lukoil deţinute de ConocoPhillips, pentru 2,4 miliarde de dolari.

Compania petrolieră ConocoPhillips, cu sediul central în Houston, SUA, şi-a vândut participaţia deţinută la Lukoil pentru a-şi achita datoriile şi pentru a-şi răscumpăra propriile acţiuni.

LUKoil controlează aproximativ 1,3 la sută din rezervele mondiale de petrol şi 2,3% din producţia mondială de ţiţei brut, principalele sale zăcăminte fiind amplasate în vestul Siberiei. Compania asigură 18% din producţia de petrol a Rusiei şi tot atâta din capacitatea de rafinare a Rusiei.

Pe piaţa regională, LUKoil are capacităţi de rafinare la Ploieşti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) şi lanţuri de benzinării în România, Bulgaria, Moldova, Ucraina şi Turcia.

În România, LUKoil deţine o rafinărie, 300 de benzinării şi opt depozite de carburanţi, cota sa fiind de 25% din piaţa locală.
SURSA: Agerpres