O comisie a Congresului Statelor Unite va extinde o investigaţie referitoare la activitatea agenţiilor de rating, pentru a afla motivele pentru care autorităţile de reglementare au ignorat avertismentele unui fost director al Moody’s privind nereguli în evaluarea ratingurilor.

„Vrem să analizăm de ce Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) nu a reacţionat la motivele de îngrijorare expuse de Scott McCleskey, fost vicepreşedinte al Moody’s”, a declarat republicanul Edolphus Towns, şeful comitetului pentru supraveghere şi reformă guvernamentală din Camera Reprezentanţilor, la televiziunea CNBC.

Avertismente ignorate

McCleskey, care a răspuns de asigurarea unor practici corecte la Moody’s, a trimis SEC o scrisoare, în martie 2009, în care a arătat că a fost ignorat sistematic, atunci când a avertizat că agenţia nu monitorizează corect ratingurile obligaţiunilor municipale. Eric Kolchinsky, un director al Moody’s care a fost suspendat recent, va declara la rândul său în Congres că analizele de atribuire a ratingurilor sunt respinse de către conducere, care nu le iau în considerare pentru a obţine venituri.

„Kolchinsky a încercat să informeze SEC despre motivele sale îngrijorare, dar avertismentele sale nu au fost luate în seamă”, potrivit unui document pregătit de membrii republicani ai Comitetului, care a fost obţinut de Reuters.

Un purtător de cuvânt al SEC a declarat că instituţia a pus la punct un program de evaluare a agenţiilor de rating, care include analiza politicii şi procedurilor acestora în privinţa obligaţiunilor municipale.

Guvernele la nivel mondial iau măsuri pentru credibilizarea activităţii agenţiilor de rating, după ce au contribuit la criza financiară prin ratingurile ridicate acordate unor instrumente financiare complexe, a căror valoare a scăzut puternic.

Industria de profil este dominată de Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings.

SURSA:Mediafax