Congresul PNL, ”lipsă de bun-simț”. Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, îi acuză pe liberali și chiar pe Președintele Klaus Iohannis că vor să fie mai presus de lege.

Chiar autoritățile dau exemplu de nerespectare a prevederilor legate de pandemie, a scris Stoica pe Facebook.

Congresul PNL, ”lipsă de bun-simț”. Interpretare total fantezistă a legii

”Dl. Cîțu, încurajat de dl. Președinte, spune că nu face congres ci spectacol, piesă de teatru sau concert… Este o interpretare total fantezistă a legii, dincolo de limita bunului simț.

Mai întâi, că reglementarea cu pricina (art.1, pct. 8 indice 1 din Anexa 3 a HG 932/2021, modificat prin HG 990/2021) privește spectacolele și concertele, care se pot desfășura doar cu respectarea Ordinului comun al Ministrului Culturii și Ministrului Sănătății. În niciun caz nu poate privi congresul unui partid.

Apoi, avem o reglementare specifică pentru conferințe, la alte puncte ale aceleiași Hotărâri de Guvern (28 – 30 indice 1, iar la cel din urmă se descrie scenariul de peste 3/1000). Ori, conform acestui punct, conferințele pot fi organizate cu maxim 150 de persoane la interior în cazul în care incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori.

În cele din urmă, avem prevederile Ordinului comun al Ministrului Culturii și Ministrului Sănătății, 3245/2020, modificat prin Ordinul 3032/2021, care nu a mai fost actualizat după ce au fost permise spectacolele în cazul unei incidențe de peste 3/1000 și care prevede doar că sunt interzise spectacolele în cazul în care este depășită această incidență.

”Responsabilitatea este aruncată pe geam”

Desigur, acest ordin va trebui modificat, dar privește tot concertele și spectacolele, nu conferințele, congresele și alte activități politice.

În concluzie, potrivit normelor legale și potrivit regulilor de bun simț, nu poți permite organizarea de conferințe, în spații închise, cu 5000 de oameni, atunci când limita pentru spectacole în aer liber este de 1000 iar limita pentru proteste este de 100 de persoane.

Responsabilitatea este acum aruncată pe geam, se pare, pentru niște interese strict personale.
De ce este această atitudine dăunătoare? Pentru că autoritățile subminează practic conformarea.

Ne arată nouă, tuturor cetățenilor, că legea este opțională pentru unii, că poate fi interpretată după bunul plac. Iar concret, că mijloacele de protejare a sănătății și vieții oamenilor nu sunt serioase, ele se aplică doar când ne convin, dar atunci când ele nu ne permit să facem ce vrem, le dăm deoparte.

Și apoi ne întrebăm de ce politicul are cea mai scăzută încredere? Păi pentru că e un teatru ieftin și prost în cele mai multe instanțe. Probabil de aceea consideră și PNL că pot uza de acea prevedere cu spectacolele…”, se arată în postarea publicată pe internet.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.