"Guvernul rus tocmai a semnat un decret referitor la preţuri mai reduse pentru exporturile (de gaze) către Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agenţiile de presă din Rusia.

"Prin urmare, Rusia şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin conform acordului" încheiat joi seară între Moscova, Kiev şi Bruxelles, a subliniat el, adăugând că Gazprom este "pregătit să reia livrările de gaze către Ucraina când (compania ucraineană) Naftogaz îşi va îndeplini propriile obligaţii".

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat sâmbătă seară un decret care stabileşte preţul gazelor la 378,22 dolari pentru mia de metri cubi de gaze până la 31 martie 2015.

După două zile de negocieri, Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns joi seară la Bruxelles la o înţelegere provizorie privind contenciosul asupra livrărilor de gaze ruseşti, care asigură aprovizionarea Ucrainei, dar şi a Europei de Vest, pentru perioada iernii.

Acordul se referă la lichidarea arieratelor Ucrainei, precum şi la modalităţile de plată pentru livrările până în martie 2015.

Achitarea datoriei în valoare de 3,1 miliarde de dolari se va face în două tranşe, prima – de 1,45 de miliarde de dolari – imediat, iar restul de 1,65 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului.AGERPRES