'Discuţiile de azi cu domnul ministru (ministrul Transporturilor, Iulian Matache n.r) practic au fost mult mai constructive decât ceea ce s-a întâmplat ieri. Am discutat pe punctele ce rămăseseră în conflict. Nu am ajuns în acest moment la niciun rezultat, dar am stabilit împreună să facem toate eforturile, toate părţile implicate, pentru a evita declanşarea grevei generale pe data de 1 septembrie, la ora 11,00. Pentru acest lucru am stabilit acum să continuăm în fiecare zi negocierile. În speţă, inclusiv mâine vom veni la minister. Încă nu am stabilit ora la care ne vom întâlni pentru a continua negocierile. Şi domnul ministru a înţeles că, dacă până luni nu vom reuşi să avem un contract colectiv de muncă încheiat cu acele revendicări pe care le-am avut şi pe care le avem în continuare, nu vom renunţa la declanşarea grevei generale', a declarat la finalul discuţiilor Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR). 

Acesta a precizat că discuţiile vor avea loc numai la Ministerul Transporturilor şi numai în prezenţa ministrului de resort, însă a semnalat că 'lucrurile sunt atât de încurcate' şi trebuie studiată legislaţia cu juriştii pentru a se găsi soluţii în vederea stingerii conflictului. 

'Lucrurile sunt atât de încurcate. Pentru revendicarea numărul 14, de exemplu…Erau bani pentru creşterile salariale cu 2% pentru a doua parte a anului. Din acei bani pe care îi avem pentru creştere şi care se regăsesc în solicitarea sindicatului ATSR, o parte din ei nu mai există, pentru că au fost deja daţi unor salariaţi care au semnat contracte individuale de muncă, acte adiţionale, cu diverse sporuri.(…) Domul ministru este deschis. S-au discutat aceste subiecte destul de adânc. Am încercat să găsim soluţii, dar trebuie să studiem cu juriştii legislaţia, să vedem care este calea legală să putem stinge acest conflict şi să putem semna un contract colectiv de muncă', a mai spus Tudorache.

Sindicaliştii de la ROMATSA au anunţat luni că vor declanşa grevă generală, pe 1 septembrie a.c., de la ora 11,00, dacă autorităţile nu vor rezolva până atunci problemele cu care se confruntă salariaţii. 

Pe 15 iulie 2015, controlorii de trafic au intrat în grevă de avertisment timp de două ore, între 11,00 şi 13,00, aceasta afectând 17 zboruri, dintre care 11 decolări şi şase aterizări. 

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectivului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare.

AGERPRES