PIB-ul Rusiei ar putea scădea la 0,0 – 0,1% în perioada aprilie-iunie 2014, după ce în primul trimestru s-a contractat cu 0,5% comparativ cu precedentele trei luni, a apreciat Alexei Ulyukayev, citat de Reuters, relatează Agerpres

O recesiune tehnică 'este posibilă', a admis oficialul rus. Definiţia obişnuită a recesiunii este drept două trimestre consecutive de declin al economiei. Ar fi a doua recesiune din ultimii cinci ani pentru Rusia.

Ministrul Economiei a avertizat că investiţiile – odată motorul de creştere al economiei – au scăzut semnificativ. Analiştii se aşteaptă ca investiţiile companiilor ruseşti în active materiale vor scădea cu 2,5% anul acesta.

De asemenea Ulyukayev a afirmat că Banca Centrală a Rusiei ar putea reduce rata dobânzii de politică monetară pentru a stopa ieşirile de capital.

Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările de creştere pentru Rusia, din cauza riscurilor geopolitice legate de criza din Ucraina şi a escaladării sancţiunilor impuse de SUA şi aliaţii săi, avertizând că Rusia a intrat deja în recesiune.

Economia rusă ar urma să crească cu 0,2% în acest an şi cu 1% anul viitor, a declarat şeful misiunii FMI în Rusia, Antonio Spilimbergo. Precedentele estimări de creştere ale FMI pentru Rusia prevedeau un avans de 1,3% pentru 2014 şi o creştere de 2,3% pentru 2015.

Anexarea Crimeei de către Rusia a determinat SUA şi Uniunea Europeană să impună sancţiuni companiilor şi unor oficiali ruşi, ceea ce a făcut ca economia Rusiei să se contracte în primele trei luni ale acestui an. De asemenea, ieşirile de capital din Rusia au crescut până la 506, miliarde de dolari în primele trei luni, comparativ cu 63 miliarde de dolari pe întreaga perioadă a anului trecut.

Spilimbergo a estimat că în acest an ieşirile de capital din Rusia ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari. În schimb, şeful misiunii FMI a prognozat că bugetul federal al Rusiei ar putea încheia încheia acest an cu un surplus de 0,34% din PIB, după un deficit de 0,5% din PIB în 2013.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă înainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.