Majoritatea posesorilor de automobile de la noi nu renunţă la maşină nici pe vreme caniculară. Unii merg cu geamurile deschise, alţii cu aerul condiţionat pornit, însă când se face mai multe economie de carburant?

Este mai eficient să conduci cu geamurile deschise sau să foloseşti aerul condiţionat?  Germanii de la Dekra Test Center, pentru a afla răspunsul la această întrebare, au luat două maşini din acelaşi model şi au mers cu ambele pe autostradă 800 de kilometri.0-53074-ac.jpg

Prima maşină a fost echipată cu un sistem de climatizare reglat la 16 grade Celsius (pentru o temperatură exterioară cuprinsă între 18 şi 22 de grade), iar a doua şi-a realizat parcursul cu toate cele patru ferestre deschise. Rezultatul a arătat că utilizarea sistemului de climatizare permite o reducere a consumului de 1,9% faţă de un parcurs realizat cu toate cele patru ferestre deschise.

Un alt test a fost făcut de realizatorii emisiunii MythBusters care se difuzează pe canalul Discovery Channel. Aceştia au folosit două  SUV-uri (Sport Utility Vehicle) pe un circuit. Un SUV a circulat cu toate geamurile deschise, iar celălalt cu aerul condiţionat pornit. Concluzia lor a fost că atunci când se circulă cu o viteză sub 60Km/h este mai avantajos să ţinem geamurile coborâte, pe când la viteze mai mari 65Km/h folosirea aerului condiţionat va duce la o economie de combustibil mai mare.

Tot germanii au demonstrat că aerul condiţionat cu circuit deschis de la automobile reduce cu aproape 80% existenţa microbilor, bacteriilor şi a sporilor fungici din aerul exterior, dovedindu-se extrem de util pentru persoanele care au probleme respiratori sau suferă de diverse alergii.

Cum să utilizezi sistemul de aer condiţionat într-un mod eficient

Atunci când intraţi într-un vehicul care a fost parcat la soare este recomandat să deschideţi complet geamurile pentru a permite ieşirea aerului cald din vehicul. Apoi închideţi geamurile şi porniţi aerul condiţionat.0-53072-air.jpg

Se recomandă, de asemenea, folosirea butonului de recirculare a aerului. Acesta permite recircularea aerului  prin intermediul sistemului de aer condiţionat. Folosirea opţiunii de recirculare va reduce semnificativ consumul de energie utilizat de sistemul de aer condiţionat.

În afară de optimizarea sistemului de aer condiţionat al vehiculului, şoferii pot de asemenea recurge şi la alte metode cum ar fi parcarea la umbră sau utilizarea parasolarului.