Ministerul Agriculturii nu are bani pentru a soluţiona revendicările fermierilor. Răspunsul autorităţilor este foarte simplu: “concret, nu sunt bani”.

Oficialii ministerului le-au spus agricultorilor că numai o parte dintre revendicări pot fi soluţionate, cum ar fi diminuarea accizei la motorină şi plata restanţelor, dar majoritatea solicitărilor nu pot fi rezolvate, din lipsă de fonduri.
„Noi pregătim mai multe normative prin care să satisfacem cererile Agrostar, dar, concret, nu sunt bani”, a spus secretarul de stat, Adrian Rădulescu.

Una dintre revendicările fermierilor o reprezintă subvenţia la motorină şi, în acest sens, Ministerul Agriculturii a transmis Finanţelor un proiect de hotărâre prin care acciza la acest tip de carburanţi va fi redusă cu 1,16 lei pe litru.

Fermierii au solicitat explicaţii privind plăţile pe suprafaţă restante. „Le-am explicat că anul trecut pe vremea asta nu era plătit nici un ban, acum 787.000 fermieri cu primit 70% din avansul plăţilor pe suprafaţă până la 31 decembrie 2009, alţi 580.000 sunt buni de plată, 380.000 fermierii au primit banii integral, alţi 280.000 vor primi banii în această lună şi credem că vom finaliza plăţile până la sfîrşitul lunii mai”, a arătat Rădulescu.

Fermierii vor reveni în stradă în luna mai

Pe de altă parte, liderul Agrostar, Niculae Ştefan, s-a declarat nemulţumit de rezultatul negocierilor, acuzând autorităţile că nu vor să acorde bani sectorului agricol.

„Este prima dată când negociez cu o structură guvernamentală impotentă, legată de mâini şi de picioare, care cred că vrea să falimenteze agricultura românească. Guvernul României, responsabil cu achitarea datoriilor, nu vrea să acorde sumele restante”, a spus Ştefan.

Astfel, potrivit preşedintelui Agrostar, în luna mai sindicaliştii vor protesta din nou în stradă şi vor bloca drumurile naţionale.
Peste 300 de fermieri, membri ai Federaţiei Agrostar, au pichetat marţi, în intervalul 11:00 – 13:30, sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi pe cel al Ministerului Finanţelor Publice.