Concediu de risc maternal pentru persoanele asigurate facultativ

Camera Deputaţilor a votat! Un nou proiect legislativ, care a trecut de Camera Deputaților, va permite, după promulgare, acordarea de concediu de risc maternal şi indemnizaţie şi persoanelor asigurate facultativ.

Propunerea legislativă vizează modificarea articolului 10 și articolului 31 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005. Pe baza acestei modificări, se acordă dreptul la concediu de risc maternal și persoanelor asigurate facultativ.

Documentul definește și sintagma de „persoane asigurate facultativ”. Acestea pot fi: „a) asociaţi, comanditari sau acţionari; b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; c) membri ai asociaţiei familiale; d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente”, conform proiectului de lege.

Conform acestei inițiative legislative, persoanele asigurate facultativ vor beneficia, prin derogare, de dreptul la concediul de risc maternal și indemnizație.

„Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de asigurare”, se prevede în noua lege.

În cazul acestei categorii de persoane, baza de calcul pentru indemnizațiile de asigurări sociale va fi media veniturilor lunare asigurate, așa cum este înscrisă în contractul de asigurare încheiat.

Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și după publicarea în Monitorul Oficial.

USR susține „mamele antreprenoare”

Proiectul a fost inițiat de către deputatele USR Oana Țoiu și Oana Murariu, alături de senatoarea USR Silvia Dinică.

„În primul semestru al anului 2023, avem record negativ de nașteri, cele mai puține din ultimii 145 de ani. Tot în primele șase luni ale acestui an, s-au închis aproximativ 20.000 de firme. Proiectul votat astăzi reprezintă o îmbinare a dezideratului de a crește natalitatea cu cel de încurajare a antreprenoriatului și vine să repare o nedreptate”, declară deputata USR Oana Murariu, potrivit usr.ro.

La rândul ei, Silvia Dinică, explică faptul că statul trebuie să ofere aceleași plase de siguranță tuturor femeilor:

„Dacă ai un contract încheiat cu CNAS, trebuie să primești aceleași beneficii, fie că ești angajată sau antreprenoare. Este atât de simplu. Acum, femeile antreprenor sau cu profesii liberale care cotizează la CNAS nu pot intra în concediu de risc maternal chiar dacă situația o cere pe timpul sarcinii. Pentru ele, statul nu oferă aceleași plase de siguranță, deși ele contribuie. Proiectul adoptat astăzi de Camera Deputaților corectează o nedreptate socială cu care se confruntă sute de mii de femei din România”, precizează senatoarea USR Silvia Dinică, potrivit USR.