Concediu de odihnă suplimentar de 3-5 zile
Conform lui Ciprian Văcaru, s-a optat pentru acordarea unui concediu de odihnă suplimentar de 3-5 zile, pentru a respecta prevederile Codului Muncii, care prevede un interval între 3 și 10 zile.
Văcaru a subliniat că nu s-a făcut o reducere sub minimul legal și că această ajustare a fost necesară pentru conformitatea cu legislația muncii.
Referitor la impactul financiar al acestei modificări, consilierul de stat a precizat că ordonanța va avea un cost estimat la aproximativ 1,3 miliarde de lei pentru următoarele șase luni ale anului 2025. Această sumă include atât bugetul de stat, cât și bugetele locale, reprezentând o alocare semnificativă pentru această perioadă scurtă.
”Modificarea pe partea de concedii de odihnă suplimentare a fost făcută datorită Codului Muncii, unde avem între 3 şi 10 zile de concediu şi nu am venit cu o modificare care să scadă sub acel minim. Şi am mers pe 3-5 zile de concediu de odihnă.
A fost o modificare venită la solicitarea domnului ministru al muncii, domnul Florin Manole şi a fost perfectată în cadrul şedinţei de Guvern”, a spus consilierul de stat, în emisiunea România Politică de la Prima News.
Ciprian Văcaru: E necesar un Consiliu Național Tripartit
Ciprian Văcaru a mai comentat și despre lipsa consultării directe cu sindicatele înainte de adoptarea ordonanței, precizând că se pregătește organizarea unui Consiliu Național Tripartit împreună cu partenerii sociali.
”Probabil va fi săptămâna aceasta sau săptămâna următoare, după ce vom avea un pachet de măsuri fiscale finalizat ca formă de draft, pe care să îl putem prezenta partenerilor sociali, pentru că, la acest moment, în afară de ceea ce a ieşit în presă, acea listă cu principii de măsuri fiscal, venite în urma grupului de la Cotroceni, unde erau acele 90 şi spre 100 de diverse măsuri care nu sunt toate în vedere de a se aplica, am zis că mai întâi să avem un pachet fiscal pe care să discutăm”, a subliniat reprezentantul Executivului.
Acest for urmează să aibă loc în săptămânile următoare, după finalizarea unui pachet fiscal sub formă de draft, care va fi prezentat sindicatelor și patronatelor pentru discuții și eventuale propuneri de modificare.
Văcaru a explicat că pachetul fiscal a fost conceput în urma unor principii rezultate din grupul de lucru de la Cotroceni, care a propus aproximativ 90-100 de măsuri fiscale. Nu toate aceste măsuri vor fi implementate, iar înainte de adoptare vor fi supuse unei transparențe decizionale care să permită partenerilor sociali să își exprime punctele de vedere și să formuleze amendamente.
”Impactul bugetar total, însemnând bugetul de stat şi bugetul autorităţilor locale, este în jurul sumei de 1.350.000 lei. Undeva la 1 miliard şi puţin pentru bugetul de stat, diferenţa venind de la bugetul local, doar pe această ordonanţă de modificare a sporului de condiţii vătămătoare, pentru cele şase luni rămase pentru anul acesta”, a arătat el.
Astfel, reprezentantul Guvernului a transmis că procesul decizional urmează să devină mai transparent, iar consultarea cu sindicatele și patronatele va fi o etapă esențială pentru adoptarea unor măsuri fiscale echilibrate, care să sprijine atât angajații, cât și mediul economic.