Regulile au fost actualizate în 2025 pe această temă. Legea permite ca orice copil, indiferent de vârstă, inclusiv nou-născuții, să dețină acte de identitate. Iar acestea pot fi folosite pe timp de concediu, atunci când părinții părăsesc țara cu cei mici.

De menționat că actele variază de la pașaportul obișnuit, până la buletinul electronic de identitate. Iar acesta din urmă poate înlocui pașaportul pentru călătoriile pe teritoriul Europei și în spațiul Schengen.

Totuși, deși Cartea Electronică de Identitate (CEI) reprezintă opțiunea optimă pentru copii, este important ca părinții să verifice valabilitatea tuturor documentelor pentru a evita neplăceri la controlul vamal. Căci durata de valabilitate diferă față de cărțile de identitate pentru adulți.

Concediu cu copiii. Date importante

Pentru copiii care au primit pașaport înainte de împlinirea vârstei de 12 ani, de exemplu, pașaportul românesc este valabil trei ani de la data emiterii. Pentru cei care au obținut acest document între 12 și 17 ani, valabilitatea este de cinci ani. Pașaportul pentru adulți, adică persoanele de peste 18 ani, are o valabilitate de zece ani.

Astfel, ca și în cazul adulților, înainte de un concediu în străinătate, trebuie întotdeauna verificată valabilitatea actelor, atare la copii, cât și la adulți. Și trebuie o mare atenție în privința celor mici. Tocmai pentru că, conform informațiilor mai sus menționate, valabilitatea actelor este una de mai scurtă durată.

Fiecare stat cu regulile lui

Apoi, fiecare stat are propriile cerințe în ceea ce privește documentele de identitate. Spre exemplu, în țările membre Spațiului Schengen, se solicită ca pașaportul să fi fost emis în ultimii zece ani. Avantajul este că, în cazul copiilor, această condiție este automat îndeplinită, de pe seama vârstei pe care o eu.

Mai mult, documentul trebuie să fie valabil la data intrării în țară și să aibă o perioadă suplimentară minimă.

Reguli pentru concediu. Apoi, trebuie să se țină cont de faptul că în unele zone se poate călători doar cu CEI. Astfel, din luna iunie 2025, copiii sub 14 ani pot primi cartea electronică de identitate. Prin urmare, părinții pot călători cu cei mici în străinătate încă de la naștere cu acest document.

Valabilitatea acestuia este:

  • 2 ani pentru copiii între 0 și 2 ani;

  • 4 ani pentru cei cu vârste între 2 și 14 ani;

  • 5 ani pentru copiii între 14 și 18 ani.

Ce este CEI

Însă, ce este Cartea Electronică de Identitate și cum se poate folosi? Ei bine, de menționat că diferența dintre CI (buletinul clasic, fără cip) și CEI (buletin electronic, cu cip și elemente biometrice) constă în faptul că, deși ambele sunt documente naționale de identificare, CEI oferă un nivel sporit de securitate și poate fi eliberat încă din prima zi de viață a copilului.

Conform legislației în vigoare, copiii de peste 14 ani pot părăsi țara fie cu pașaport, fie cu CI/CEI valabil. Însă, numai dacă sunt însoțiți de părinți sau de un adult care deține acordul scris al părinților. Minorii care au primit CI la vârsta de 14 ani pot folosi acest document până la expirarea sa.