Această schimbare ar putea avea loc în contextul introducerii din 2016 a noii directive europene Solvency 2, care revizuieşte modul de calcul al solvabilităţii şi standardele de managementul riscului şi care ar putea remodela substanţial industria de asigurări şi reasigurări autohtonă.

Un aspect important al acestei posibile transformări a companiilor de asigurări este legat de despăgubirea clienţilor români în cazul unui faliment, aceasta urmând să se facă prin sistemul de garantare din ţara în care are sediul compania care deţine sucursala pe piaţa românească, nu prin Fondul de garantare din România.

”Dacă o sucursală dă faliment, despăgubirile clienţilor din ţara în care funcţionează se face din Fondul de garantare al companiei (prin sistemul de garantare din ţara în care are sediul compania-mamă – n.r.). Este într-un fel periculos, într-un fel benefic”, a declarat, la Sinaia, în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (/UNSAR), directorul general al companiei AXA Asigurări, Violeta Ciurel, responsabil secţiune training & educaţie în cadrul UNSAR, citat de Agerpres.

Un asigurător îşi asumă foarte multe riscuri, iar Solvency 2 integrează toate aceste riscuri, urmând să înlocuiască vechea legislaţie europeană din anii 1970, care privea solvabilitatea unui asigurător numai din punctul de vedere al obligaţiilor asigurătorului faţă de client.

”Riscul de dobândă, riscul operaţional, riscul de credit, riscul de fraudă vor fi cuantificate pe Solvency 2. Pe Solvecy 1 răspundea compania, nu managementul, acum va fi răspundere individuală a managerilor şi toată organizarea companiei va fi făcută în funcţie de risc. Va fi foarte mare răspunderea unei persoane care conduce (o societate de asigurări – n.r.) sau va fi în Board, iar costurile de implementare a directivei sunt uriaşe (…) Nu este exclus ca unele dintre entităţile internaţionale care funcţionează ca S.A. în România să fie transformate în sucursale. Astfel, capitalul se calculează la nivel de grup, pentru că riscurile sunt diferite pe ţări. Nu mai raportezi şi nu mai depinzi de ASF dacă eşti sucursală (…) Mă aştept să asistăm la fuziuni, la preluări de companii sau la dispariţii de companii, pentru că nu vor fi capabile să implementeze Solvency 2 şi să găsească oameni care să primească autorizarea pentru funcţiile respective”, a explicat Ciurel.

Solvency 2 se va aplica pentru toate societăţile de asigurări care au venituri din prime de asigurare mai mari de 5 milioane de euro/an sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro.

Anul trecut, 38 de societăţi de asigurare au activat pe piaţa din România. Dintre acestea, 20 de asigurători au activat doar în piaţa de asigurări generale, 10 au practicat doar asigurări de viaţă, iar opt au practicat şi asigurări generale, şi asigurări de viaţă.

Potrivit specialiştilor, citați de Agerpres, aproape toate companiile din România îndeplinesc criteriile pentru a aplica Solvency 2.

La începutul anului 2014, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească, Astra, cu un portofoliu de aproape trei milioane de clienţi, a intrat în procedură de redresare financiară prin administrare specială.

În decembrie 2013, AXA şi-a anunţat ieşirea de pe piaţa din România şi vânzarea către Astra Asigurări a operaţiunilor sale de programe de asigurări de viaţă şi economisire.

Violeta Ciurel, directorul general al AXA România si membru în Consiliul de Supraveghere, a declarat la Sinaia că va rămâne în această funcţie până pe 13 mai, iar din 14 mai va prelua funcţia de director general al AXA Portugalia.

Un comunicat al AXA din februarie anunţa că Violeta Ciurel a fost desemnată CEO al AXA Insurance Portugalia şi că îşi va prelua funcţia după 'finalizarea procesului actual de tranziţie a AXA România'.