Un număr de 2.150 de companii mari şi firme mijlocii din Germania, între care Volkswagen, Porsche sau Opel, au cerut sprijinul statului printr-un program guvernamental de 115 miliarde de euro, a anunţat, luni, banca de stat KfW, administratorul fondurilor.

Companiile au solicitat, în total, 10,1 miliarde de euro, până la 13 august, pentru depăşirea problemelor cauzate de criză. KfW a aprobat 1.063 de împrumuturi, cu o valoare de 2,1 miliarde de euro.

În Germania există circa 3,3 milioane de firme mijlocii, potrivit datelor asociaţiei întreprinderilor mici şi mijlocii.

Pentru a obţine împrumuturi prin programul executivului german, companiile trebuie să demonstreze că nu se confruntau cu probleme înainte de declanşarea crizei economice.

„Având în vedere numărul cererilor şi al aprobărilor este clar că acestea vizează, în principal, sume mai mici”, potrivit KfW.

Opel a primit garanţii pentru credite în valoare de 1,5 miliarde de euro din partea staului german, iar Volkswagen şi Porsche se află în negocieri pentru garanţii în valoare de două miliarde de euro, respectiv 1,75 miliarde de euro.

La sprijinul statului a apelat şi BMW, iar grupul HeidelbergCement, prezent şi în România, analizează înaintarea unei cereri, potrivit unor surse apropiate programului. Reprezentanţii BMW au negat că producătorul auto ar fi interesat de contractarea unei finanţări guvernamentale.