Potrivit Tabloului de bord al UE privind investiţiile realizate de sectorul industrial în cercetare şi dezvoltare, care are la bază o analiză a celor mai importante 2.500 de societăţi din întreaga lume, publicat joi de Executivul comunitar, societăţile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde euro în 2013, în timp ce societăţile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde euro, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde euro.

'În ciuda climatului economic dificil, societăţile din UE continuă să investească în cercetare şi dezvoltare. Aceasta este o veste bună, dar este nevoie de mai mult pentru a ţine pasul cu concurenţa. Pentru că avem resurse publice limitate, devine cu atât mai important să atragem investiţii private în cercetare şi dezvoltare. Planul de investiţii în valoare de 315 miliarde euro prezentat de Comisie şi de Banca Europeană de Investiţii va contribui la creşterea investiţiilor private în proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investiţii beneficiind sectorul cercetării şi dezvoltării din întreaga Europă', a declarat comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas.

În rândul companiilor, pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situează pe primul loc în clasamentul mondial al investiţiilor, cu un total de 11,7 miliarde euro investiţi în cercetare şi dezvoltare (o creştere de 23,4%). Cel de-al doilea şi cel de-al treilea loc în clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) şi de Microsoft (SUA).

Sectorul automobilelor, în care investiţiile au continuat să crească cu 6,2%, reprezintă un sfert din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare efectuate de societăţile incluse în tabloul de bord al UE. Pe de altă parte, sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile şi echipamentele hardware au înregistrat o creştere mai slabă şi au contribuit la reducerea mediei globale a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare din Europa.

În ceea ce priveşte societăţile cu sediul în UE, 97% din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare au fost efectuate de societăţi situate în 10 ţări. Cele mai bune rate globale aparţin societăţilor cu sediul într-una din următoarele trei ţări: Germania, Franţa şi Marea Britanie, care însumează peste două treimi din total. În Germania şi în Marea Britanie, investiţiile efectuate de societăţi au continuat să crească peste medie (5,9%, respectiv 5,2%), în timp ce societăţile franceze au înregistrat o scădere a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare (minus 3,4%).