Procurorul general al statului California, Edmund Brown, a demarat o anchetă ce are ca obiect rolul mai multor agenţii de rating în alimentarea crizei financiare, prin acordarea de „rating-uri venite parcă din stratosferă pentru active nu tocmai sănătoase”.

 

Brown vrea să demonstreze că Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings au dat dovadă de neglijenţă şi au încălcat legislaţia statului, când şi-au pus semnătura pe tranzacţii ipotecare cu risc ridicat, garantate cu titluri de valoare, ce s-au dovedit a fi toxice pentru întregul sistem financiar.

 

La apogeul boom-ului imobiliar, aceste agenţii au acordat cel mai mare rating unor instrumente financiare complicate – inclusiv titluri de valoare garantate cu ipoteci subprime – pentru a le face să pară la fel de sigure comparativ cu obligaţiunile emise de către trezorerie.

Bănci, fonduri de pensii şi alti investitori s-au bazat pe aceste evaluări când au cumpărat miliarde de dolari de valori mobiliare garantate cu ipoteci subprime.

Brown încearcă să afle dacă agenţiile de rating nu au fost în stare să evalueze corect, au avut interese ascunse în procesul de evaluare sau au profitat direct din evaluarea incorectă.

 

Ancheta lui Brown asupra agenţiilor de rating este una din numeroasele acţiuni întreprinse de către biroul său în privinţa prăbuşirii pieţei imobiliare din statul California.