Neradko a subliniat că toate companiile care aveau curse spre Turcia ar dori să le reia şi că ele vor avea nevoie de numai câteva ore pentru a restabili programul de zboruri charter între cele două ţări, după ce li se va da acordul în acest sens. 

În timpul conferinţei de presă din 9 august cu omologul său turc, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că este doar o chestiune de timp restabilirea afluxului de turişti ruşi în Turcia până la nivelul de dinaintea crizei dintre cele două ţări. El a amintit că la sfârşitul lui iunie Federaţia Rusă a anulat deja interdicţia asupra comercializării de pachete turistice în Turcia. 

Interdicţia privind cursele charter dintre Turcia şi Rusia a fost impusă după ce aviaţia militară turcă a doborât un bombardier rus Su-24 care participa la operaţiunile din Siria, în noiembrie anul trecut. Rusia a adoptat atunci sancţiuni economice împotriva Turciei. Conform cifrelor furnizate de Kremlin, schimburile comerciale s-au redus cu 43%, până la 6,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) din ianuarie şi până în mai în acest an. 

Însă, după luni de schimburi de replici dure între cei doi lideri, Moscova a acceptat cu o rapiditate neaşteptată mâna întinsă de Ankara, ordonând imediat ridicarea sancţiunilor împotriva domeniului turistic, extrem de afectat de lipsa ruşilor, sosirile acestora prăbuşindu-se cu 93% în iunie comparativ cu iunie 2015.AGERPRES