Companiile aeriene europene au început să ceară ajutor guvernamental din cauza efectelor norului de cenuşă asupra sectorului transporturilor pe calea aerului, iar Comisia Europeană ar putea pregăti un pachet de sprijin similar cu cele destinate băncilor sau industriei auto.

Compania belgiană Brussels Airlines a devenit primul transportator aerian care cere ajutorul guvernului, transmite AFP, preluată de Boursorama.

„Nimeni din industria aeriană nu poate suporta această situaţie. Este o situaţie excepţională”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al acesteia, Geert Sciot.

Reacţia autorităţilor belgiene este una prudentă şi nu se pune problema să acţioneze pe cont propriu, mai ales că se apropie cea de-a doua jumătate a anului, când Belgia va prelua preşedinţia rotativă de şase luni a UE.

Comisia Europeană (CE) a anunţat oficial că va evalua impactul economic al norului de cenuşă vulcanică de deasupra Europei, iar orice eventuale măsuri luate la nivelul Uniunii Europene trebuie coordonate adecvat.

Norul de cenuşă nu provoacă pagube tehnice de nicio natură aeronavelor

Între timp, compania olandeză KLM a anunţat că a derulat un zbor de test în urma căruia stabilit că norul de cenuşă nu provoacă pagube tehnice de nicio natură aeronavelor. KLM a mai programat alte nouă teste. Grupul german Lufthansa a efectuat sâmbătă propriile teste, cu 10 avioane, ajungând la concluzii similare.

Preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene a anunţat, duminică dimineaţă, că mai multe reuniuni ministeriale la nivelul UE, programate pentru ziua de luni, au fost amânate din cauza anulării zborurilor ca urmare a răspândirii norului de cenuşă vulcanică.

Printre acestea se numără întâlnirea miniştrilor agriculturii din statele membre, care ar fi trebuit să aibă loc la Luxembourg, şi o conferinţă UE-Croaţia de la Bruxelles privind aderarea acestei ţări la Uniune. În schimb, reuniunea miniştrilor Telecomunicaţiilor va avea loc luni la Granada conform programului.

SURSA: Mediafax