Guvernul rus intenţionează să relanseze procesul de privatizare pentru a acoperi un deficit bugetar provocat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale impuse Moscovei din cauza rolului său în criza din Ucraina. Statul rus deţine 75% din acţiunile Bashneft şi potrivit unor surse guvernamentale analizează în prezent dacă să vândă un pachet majoritar de pese 50% acţiuni sau să limiteze vânzarea la un pachet mai modest de 25% care să fie listat pe bursă. 

'Nu am făcut încă o propunere oficială Guvernului pentru că nu au fost stabilite condiţiile de privatizare. Suntem gata să participăm şi suntem interesaţi să preluăm un pachet majoritar de acţiuni', a spus Vagit Alekperov, adăugând că tranzacţia se va putea derula numai prin plata în numerar, fără a utiliza acţiuni Lukoil. 

În schimb, preşedintele republicii Bashkortostan, Rustem Khamitov, a precizat că aceasta nu îşi va vinde acţiunile pe care le deţine la compania petrolieră Bashneft. 'În ultimele două săptămâni am fost întrebat despre o posibilă vânzare a Bashneft. În ceea ce priveşte pachetul nostru de 25% plus o acţiune, poziţia noastră este să nu vindem', a precizat Rustem Khamitov. 

Înfiinţată în anul 1932, Bashneft operează în peste 20 de regiuni din Rusia şi străinătate. Agenţia de gestionare a proprietăţii statului din Rusia deţine 50,08% din acţiunile Bashneft iar Guvernul Republicii Bashkortostan are o participaţie de 25% plus o acţiune. Potrivit rezultatelor preliminare pe 2015, Bashneft a avut o producţie de 19,92 milioane tone de petrol, ceea ce o plasează pe locul şase în topul companiilor petroliere ruseşti. 

În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel. 

Sursa: Agerpres