Compania de stat IPIC din Abu Dhabi, acţionar al grupului de petrol şi gaze OMV, analizează preluarea unei participaţii la proiectul Nabucco, potrivit unei publicaţii austriece, citate de Reuters.

IPIC (International Petroleum Investment Corporation) este interesată să devină al şaptelea acţionar al Nabucco, a relatat publicaţia Salzburger Nachrichten, care nu a menţionat sursa informaţiei.
Un purtător de cuvânt al OMV a refuzat să comenteze, dar a adăugat că Nabucco este, în principiu, deschis pentru noi acţionari.

Guvernul din Abu Dhabi deţine 20% din acţiunile OMV, în urma unor investiţii efectuate de emirat prin compania de stat IPIC.
Costul Nabucco este evaluat la circa 7,9 miliarde euro.

Decizia finală privind investiţia pentru proiectul Nabucco va fi luată cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor, după ce acţionarii consorţiului vor fi determinat nivelul cererii pentru gazele transportate prin viitorul gazoduct, au declarat reprezentanţi ai OMV la începutul lunii august.

Proiectul Nabucco, susţinut politic de Uniunea Europeană, a fost gândit în vederea diversificării resurselor de gaze ale Europei, care depind acum în mare măsură de importurile din Rusia.
Gazoductul ar urma să aducă gaze extrase din regiunea Mării Caspice şi Orientul Mijlociu către Austria, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria.

Consorţiul care dezvoltă proiectul este format din OMV, care deţine şi poziţia de director general, Transgaz, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).