"Huawei este o companie care pentru noi prezintă foarte mare importanţă. I-am încurajat să investească în continuare în pregătirea profesională a tinerilor din România în domeniul IT. Este extrem de important pentru noi ca numărul celor care capătă cunoştinţe deosebite în acest domeniu să crească, pentru că astfel România va deveni o piaţă extrem de atractivă pentru investiţii. Ne-au anunţat că vor acorda 15 burse pentru studenţi foarte buni care să vină să se pregătească în China", a afirmat Liviu Dragnea.

Acesta a adăugat că discuţiile cu reprezentanţii companiei chineze au vizat şi identificarea unui oraş din România în care Huawei să dezvolte un proiect pilot privind siguranţa cetăţeanului.

"Le-am propus să identifice un oraş în care să dezvolte un proiect pilot pentru un sistem de supraveghere pentru siguranţa cetăţeanului. De asemenea, vrem să colaborăm în domeniul Smart government şi Smart City. Eu sper ca ei să accepte propunerea să facă această investiţie pilot pentru ca toate autorităţile locale din România să înţeleagă care este importanţa acestui stil de guvernanţă locală (…), care te poate ajuta, pe de o parte, să intervii rapid atunci când apar situaţii care pot pune în pericol siguranţa cetăţeanului, de asemenea, poţi interveni în domeniul medical sau în alte domenii. (…) Este un proiect care se poate dezvolta pe e-government, să uşurăm inclusiv plata taxelor de către fiecare cetăţean către primărie sau către bugetul de stat", a explicat vicepremierul.

La rândul său CEO-ul William Xu a precizat că Huawei este foarte dispusă să îşi crească investiţiile sale în România: 'Huawei şi-a planificat ca până în anul 2018 să crească numărul angajaţilor pe plan local la circa 1.000, dintre care peste 70 la sută vor fi angajaţi români, şi va oferi în felul acesta tot mai multe locuri de muncă în mod direct şi indirect'.

Tot vineri, Liviu Dragnea a avut o întâlnire şi cu oficialii companiei ZTE Corporation, iar principala temă de discuţie a fost invitarea companiei pentru a face parte dintr-un viitor parc tehnologic pe care are intenţia să îl creeze Guvernul român.

"Am invitat compania ZTE să facă parte din primul viitor parc tehnologic care va fi realizat în România cu companii chinezeşti. I-am încurajat să dezvolte parteneriatul cu autorităţile locale şi universităţile din România pentru că deja sunt implicaţi într-un proiect important în învăţământ în aproape 2.500 de şcoli. Le-am spus că un obiectiv principal pentru Guvernul României îl reprezintă realizarea Ghişeului Unic şi s-au arătat foarte interesaţi de acest lucru", a precizat Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea efectuează o vizită de lucru în China în perioada 20-26 martie şi va avea întâlniri la nivel înalt cu oficiali chinezi pentru a analiza stadiul implementării acordurilor semnate în noiembrie anul trecut, în cadrul vizitei la Bucureşti a premierului chinez, Li Keqiang.AGERPRES