Avertisment dur chiar înaintea sezonului rece! Iarna 2021-2022 va fi cea mai grea din istorie

Situația din România este una cum nu s-a mai văzut până acum. În timp ce în Marea Neagră sunt resurse naturale de zeci de miliarde de euro, oamenii stau cu teamă de ceea ce o să se întâmple în această iarnă, pe fondul scumpirilor la gazele de import.

În acest context, OMV Petrom este de părere că Legea Offshore ar trebui modificată până la finalul acestui an, fiind esențială pentru extragerea gazului natural din proiectul Neptun Deep. OMV Petrom mai spune că gazul din Marea Neagră reprezintă soluția pentru asigurarea independenței energetice a țării.

„Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României”, se arată în raportul Petrom.

Neptun Deep – prima producție de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România

ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri cu procente egale în proiectul Neptun Deep. Aceste două companii au decis să amâne decizia de merge mai departe cu etapa de extracție. În plus, ExxonMobil a anunțat că va părăsi România, iar producătorul de gaze de stat Romgaz a anunțat că negocierile au fost finalizate, ajugându-se la acord cu ExxonMobil România în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep.

Tranzacția, care ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022, poate duce la dezvoltarea perimetrului Neptun Deep, ceea ce ar duce la prima producție de hidrocarburi în apele de mare adâncime din țară.

În cazul în care România nu se apucă de construcția infrastructurii și a conductelor, criza energetică din țară va fi extrem de greu de suportat în această iarnă, specialiștii precizând că aceasta va fi și mai greu de suportat în anii următori.