„Comisia va analiza cu atenţie legea pentru a vedea dacă este compatibilă cu legislaţia UE. Poziţia noastră privind beneficiile pentru familii şi copii este binecunoscută: indexarea acestora nu este permisă conform legislaţiei UE”.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, „este vorba de non-discriminare: dacă lucrătorii contribuie la sistemele naţionale de asistenţă socială, ei se aşteaptă să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitate sau de locul unde se află copiii. Situaţia aceasta există de decenii şi a fost confirmată de jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie. Mai general, Comisia crede cu tărie că mobilitatea trebuie să fie bazată pe reguli corecte, clare şi aplicabile. Acesta este principiul fundamental al propunerii noastre din 2016 care aduce la zi regulile UE privind siguranţa socială: libertatea de mişcare, protejarea drepturilor cetăţenilor şi întărirea instrumentelor de prevenire a abuzurilor”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene potrivit știrileprotv

Potrivit noii formuli de calcul se ia în considerare nivelul de  trăi din ţară de origine a copilului. Spre exemplu,  pentru un român care trăieşte în Austria, în 2018 alocaţia era de 158 de euro pe lună. Însă de anul acesta, sumă variază între 56 şi 81 de euro pe lună.

Potrivit celor mai recente date, în Austria trăiesc peste 80.000 de români.