Comisia Europeană va transfera Ucrainei 2,5 miliarde de euro. Ursula von der Leyen: Pentru o reconstrucție de succes

Marți după-amiaza, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că blocul comunitar va transfera Ucrainei suma de 2,5 miliarde de euro, în cadrul asistenței macroeconomice

Pe contul său personal de Twitter, Ursula von der Leyen a notat ”Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranşe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor şi relansare rapidă, care să conducă la o reconstrucţie de succes”.

Ulterior, președintele Comisiei Europene a mai scris ”vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar”.

Ungaria se opune inițiativei Comisiei Europene

La finalul săptămânii trecute, prim-ministrul ungar Viktor Orban a anunțat că se opune inițiativei instituției europene cu privire la furnizarea de asistenţă financiară Ucrainei prin asumarea în comun a creditării de către statele Uniunii Europene.

Anul viitor, Comisia Europeană dorește să ofere asistență financiară de 18 miliarde de euro Ucrainei, cu scopul de a acoperi necesitățile energetice, serviciile medicale, plata salariilor și a pensiilor.

Va fi nevoie de unanimitate

Dacă Ungaria continuă să se opună acestei inițiative, atunci va fi nevoie de unanimitate pentru aprobarea proiectelor de acest fel.

Prim-ministrul de la Budapesta a cerut asumarea asistenţei financiare pentru Ucraina în mod „corect şi proporţional”, acesta sugerând ca Bruxellesul să stabilească suma totală a fondurilor pe care să le ofere Ucrainei. El a mai subliniat că Guvernul de la Budapesta va contribui anual cu 60-70 de miliarde de forinţi (147-172 de milioane de euro) prin acorduri bilaterale cu Kievul.

„Aceste sume ar fi furnizate de Ungaria din bugetul naţional, în cadrul acordurilor bilaterale”, a afirmat Viktor Orban.

Ucraina va avea nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei luni că țara sa va avea nevoie de aproximativ 55 de miliarde de dolari (56 de miliarde de euro) pentru a susține deficitul bugetar de anul viitor și pentru a repara infrastructura deteriorată.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat că, până în 2023, Ucraina va avea nevoie lunar de un ajutor extern între 3 și 4 miliarde de euro pentru a-și menține serviciile publice în funcțiune pe fondul invaziei Rusiei.

Se așteaptă ca banii să provină de la UE, Statele Unite, Regatul Unit și alte țări occidentale, împreună cu instituții financiare internaționale.

Până în prezent, blocul se angajase să ofere Ucrainei 9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi excepționale pentru a ajuta țara să își susțină bugetul pe 2022. Banii sunt obținuți de Comisie pe piețele internaționale și apoi acoperiți cu garanții folosind bugetul comun al UE și contribuțiile naționale.

Dar eliberarea acestei asistențe macrofinanciare a fost îngreunată de discuții între statele membre, unele dintre acestea susținând că banii ar trebui să fie acordați sub formă de granturi, mai degrabă decât de împrumuturi.

Până în prezent, doar 3 miliarde de euro au ajuns la Kiev, la care se adaugă un împrumut separat de 1,2 miliarde de euro, pentru un total de 4,2 miliarde de euro.

Într-un discurs virtual adresat liderilor UE, președintele ucrainean a criticat întârzierea acordării celor 6 miliarde de euro rămase.

„Vă mulțumim pentru fondurile care au fost deja alocate, dar încă nu s-a luat o decizie cu privire la cele 6 miliarde de euro rămase din acest pachet, care sunt extrem de necesare în acest an”, a declarat acesta, adăugând ”Și stă în puterea dumneavoastră să ajungeți la un acord de principiu cu privire la acordarea acestei asistențe pentru statul nostru astăzi deja”, scrie Euronews.