Într-un răspuns dat de forul european, Comisia Europeană solicită autorităţilor române să respecte recomandările din MCV.

„Comisia urmărește îndeaproape procesul parlamentar din România și posibilele modificări ale legilor justiției și ale codurilor penale. În cel mai recent raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (CVM), Comisia a subliniat că Guvernul și Parlamentul ar trebui să asigure un proces legislativ deschis, transparent și constructiv privind legile justiției. De asemenea, Comisia a arătat clar că trebuie consultată Comisia de la Veneția, deoarece este o parte esențială a generării de încredere în aceste reforme. Săptămâna trecută, Consiliul a adoptat concluzii privind cel mai recent raport al MCV, care solicită autorităților române să abordeze în totalitate preocupările și toate recomandările formulate de Comisie pentru a încheia cu succes procesul MCV”, se arată în răspunsul Comisiei Europene.

Comisia juridică a Senatului a dat luni raport favorabil cu amendamente admise la Legea ANI, care prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept. În Parlament se află şi legea privind statutul magistraţilor, modificările la codurile penale, pentru punerea în acord cu deciziile CCR, dar şi organizarea judiciară.