Băncile ar trebui să limiteze bonusurile pentru a-şi putea creşte capacitatea de ajuta companiile şi gospodăriile afectate de criza coronavirusului, a anunţat marţi Comisia Europeană,

Executivul comunitar a prezentat un pachet de „rezolvări rapide” temporare la normele de prudenţialitate, care permit acordarea unor credite suplimentare în valoare de până la 450 miliarde de euro companiilor care trec printr-o situaţie dificilă în condiţiile în care se apropie o gravă recesiune.

„Folosim deplina flexibilitate a normelor bancare UE şi propunem modificări legislativ ţintite pentru a permite băncilor să menţină deschise robinetele creditelor, astfel încât gospodăriile şi companiile pot obţine finanţarea de care au nevoie”, a declarat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, conform Agerpres.

”Moderarea bonusurilor, dovadă de solidariatate”

Executivul comunitar a sprijinit declaraţiile venite de la organismele de reglementare, conform cărora băncile ar trebui să se abţină de la plata dividendelor sau de la răscumpărarea de acţiuni într-un moment în care beneficiază de asistenţă de capital.

„Pentru bănci, moderarea bonusurilor plătite managerilor de top şi celor mai bine recompensaţi angajaţi în această perioadă dificilă este de asemenea o modalitate de a-şi exprima solidaritatea cu cei afectaţi de pandemia de COVID-19”, a apreciat Comisia Europeană.

O serie de mari bănci europene, precum UniCredit şi Deutsche Bank, au început să anunţe că au majorat provizioanele pentru creditele neperformante în condiţiile în care se întrevede o recesiune amplă în Europa, după ce statele au introdus măsuri de carantină pentru a combate pandemia de coronavirus.

Flexibilitate pentru provizioane

Pachetul bancar dezvăluit marţi de Comisia Europeană oferă flexibilitate cu privire la modul în care sunt calculate provizioanele şi pentru a întârzia eventualul lor impact asupra rezervelor de capital ale băncilor, în ideea de a evita o restrângere a activităţii de creditare, ca urmare a unei creşteri a creditelor neperformante în urma pandemiei.

Întârzierile la rambursare nu ar trebui să conducă, în mod automat, la un tratament contabil mai dur al respectivelor împrumuturi, susţine Comisia, conform sursei citate.

Un oficial UE a estimat că băncile din zona euro ar putea să se confrunte în 2020 cu provizioane suplimentare în valoare de 100 de miliarde de euro, însă măsurile de asistenţă dezvăluite marţi permit băncilor să suporte o creditare suplimentară în valoare de până la 450 miliarde de euro.

„Aceste ajustări la normele de prudenţialitate vor facilita eforturile colective spre atenuarea impactului pandemiei şi astfel facilitează o reorientare rapidă”, susţine Comisia Europeană.